腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
呢個係重點
有冇講明請假
話"我唔做喇"就走左去型係型呀
佢的確可以扮傻話你炒佢,補一個月俾佢正常
下次記得講"我做埋呢個月唔做"
人地唔收佢信 當佢自己即日走
仲要無apply AL 下午走左 表面輸曬
唔係俾面
係系統性向商界傾斜
而且做少啲嘢
得罪少啲人
你辭職又唔係即日想走賠條毛畀佢
多蚊辭職之後做多一兩個月離開
而家腦細叫你即走
佢賠返畀你啊
你試諗下公司有個同事好型咁大大聲同老闆講"我唔撈啦"
然後仲話下午請假唔返啦
正路咁型咁反面, 唔會覺得佢聽日仲會返工囉
所以佢老闆根本就食住佢無講明離職日期而當左佢即時離職
呢單野真係樓主衰衝動做得唔夠完善
樓主記得上黎補返個結果
巴打 識d 野
大部份有規模公司都有自己contract 除左出糧限制無樣跟勞工處 我第一個月都係夾下個月出 雙方協商 係咪佢又犯法? 差佬律政唔做野
如果唔經勞工處直接上庭 我諗開24 都做唔完
如果真係即是唔做又做乜請半日假傻的嗎?
小額錢債表示???????
仲有“““““刑事罪””””
唔係民事罪
唔撚信 睇你辭職手法 我覺得你自己都有d問題
一隻手掌拍唔響
樓主自己話唔做,然後自己走左去。

樓主呢個動作要比代通知金或通知期一個月,
即時離去呢個動作好蝕
通知期咪就係比對方搵人接手及安排工作替代
你不協議自己點樣走、工作安排咁離去
上庭官判賠一個月好正路
4月薪金佢要出左比你先,你可以追
但代通知金佢追返你一個月打和
5月1日-5月6日出返人工
口頭承諾都係有效
就算佢無證據,你公司其他同事會唔會做證人
你上到庭夠膽為左咁講大話?要坐喎

利申:HR
你係咪真係「請假」先,定擴工,上到庭會有兩個唔同結果

你照同勞工處搞喇,贏面大(如果你無刻意隠瞞其他重要資訊

而警告信錯日期同內容有問題記得同勞工處講
你講左你唔做喇,可以當係辭職。賠錢喇。人地隨時有Cam影住你。
打去勞工署問啦
唔洗驚啦,佢輸硬
AL有薪, 就算事假都唔會當你擴工扣薪嘛, 咪on9啦
咁有冇得揀返多一個月當通知期?
冇合約唔代表冇勞資關系,反而所有野都需要跟足勞工條例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞