腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
//未有履行勞資審裁處判令//

死因係判完都唔理

我舊公司最尾嗰期試過上庭十幾轉
老闆最後到死左埋都未坐過
樓主平時點做野,咩工作態度真係唔知。
但依家個老細個做法擺明係理虧。
搞大佢啦屌
5月6日你請咩假呀?
事假嘅話佢應該可以唔批,當你曠工

警告信會唔會唔係錯日期
而係day back 做你,話你之前做錯嘢?
你話有問題,咁啲有啲咩問題,唔知內容好難講喎?

下次唔好咁衝動
做嘢前諗清楚
唔好將自己放喺啲咁蝕底嘅位喇
一般長工都有Notice period。但你即走佢都吹你唔脹
點睇到係心虛?點睇都係頂唔順樓主工作態度,而且行事無交帶,兼因為同老闆嘈完發老脾就咁走左去所以先企硬要佢賠,佢意思係樓主肯認錯就或者唔洗賠咁解?
按 《僱傭條例》的規定,僱主如證明根據下列五項理由中的任何一項而解僱僱員或更改僱傭 合約條款,即屬具有正當理由:

僱員的行為;

僱員在工 作方面所需的能力或資格;

裁員或其他真正的業務運作需要;

法例的規定;或

其他實質理由。

如之前你表現差收warning letter 僱主一蚊都唔駛賠

另外如佢證明到係你即日resign 你就賠緊
講句我唔做啦就係辭職
咁年中 send 咁多 email 又交信為咩
今日5月8號
佢仲未出4月糧俾你
呢度佢輸硬
你話唔做
事假你whatsapp有留記錄
你講明想返埋個月佢唔俾你返
遞信佢唔接要你唔好返去
咁樣係佢唔需要你做埋呢個月
呢種情況你係無需要賠1個月代通知金
僱主出過 post?

樓主邊個 post 有提過警告信?

講多錯多呀
咁gg la,contract都無...
正解 好明顯樓主公作表現差到無朋友
又好似幾合理喎

咁我就俾一個月notice然後日日去公司上下網
死都唔和解咪得
衝動
下次袋咗人工先
學到嘢
點即日無返工呀 請半日假老細話ok喎
即日劈炮使撚請假咩

眼盲定咩呀 老細講到出口叫佢唔使返嚟

仲有,咁就可以扣4月糧?

唔使同我拗對錯,因為你係僱主嘅話扣人糧就點都係錯撚咗

我都係咁諗,
每日去office上吓網睇吓youtube,
仲要有人工收
當你唔係當事人 又拖左好耐 筆錢又大既時候
又番緊新工 真係唔想再拖落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞