腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
去勞工處啦,你話唔做,但係又未傾last day,依家係佢叫你立即唔使返,即係佢炒你。欠薪加通知金加未放有薪年假。佢起碼要畀返兩個月你。唔使怕佢,佢冇stand。除非佢係民建聯,工聯呢啲垃圾
好似話左走就唔請得假?
睇番勞記
你明唔明paid in advance係咩意思?
同賠錢根本係兩回事
喺澳洲長工喺月頭出定成個月糧俾你
咁你月頭走扣番你冇做個幾日糧都好正常
跟車太貼,個個睇完#1 一定覺得樓主好慘,睇追落去你就會發現時序係唔一樣
等官判?你自己做條timeline,幫自己記住成件事,見官啲答案要consistent。夠架啦
成班唔追post仲水人去勞記係咪想害死樓豬
其實佢用信打樓主可唔可報狗??如果有cctv
躝啦傻閪老屎忽
做咩呀
好驚人地去問勞工處咩
糧係4月糧呀
有得拗既
但樓主話唔做 就即刻走左
大大張牌比老闆當樓主即時辭職
係有啲理虧
樓主衰在on9話唔做但係無俾埋信佢
俾位人入
雖然部分連登仔同你講輸硬
但最好去問勞工處
因為以我所知HR十個有九個係唔識勞工法例
剩低一個只係識一半
同埋勞工法例寫明出糧唔可以遲過7號
今日已經8號
警告佢再唔俾返4月糧就告你拖糧
HR=街邊講八卦野既八婆
所以唔好期待有咩專業性可言
佢個句野其實唔重要
重點係佢有冇比信 白紙黑字寫明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞