腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
pin 啦屌 使鬼講咁多
推下啦
自膠,數漏左第一篇

不過都係講多錯多
點呀老細,準備洗定八月十五坐監未?
pish
我訴求就係返工
散工唔使contract
咁散工都唔洗一個月通知添
Yes they can withhold part of your salary because salary are paid in ADVANCE here in Australia.

For example, if you leave on the 10th, May and salary is paid out on 15th, May. Then your employer is entitled to withhold 20 days of salary.

However you’re not obliged to pay anything to your employer.
有啲「老闆」走咗入嚟話樓主閪喎
無論你如何仆街,甚至火燒佢公司,你四月份糧,佢一定要出。唔出就係犯法。
其他是否解僱還是辭職,係最後等判。你四月有翻工,佢就要出四月份糧,同辭唔辭職冇任何關係。
剋扣工資 / 遲出糧,係香港係犯法。
根本就係幫人教仔
比埋機會認錯可以拎返4月糧
佢人工最多咪1萬幾千做得老細點會無錢比個1個月
依家係條氣唔順
人蠢無藥醫
第一 「我唔做啦」
係睇老闆果刻點睇分析你既語氣
第二 樓主係連員工合約都可能無
再者 你交幾多信同email都好
只係正式聲明其中一種
佢一定會諗盡辦法去搞樓主
所以先叫佢點都去勞記落左簿先
同下次唔好再咁衝動
一般情況下
炒你=補一個月糧比你,即走
你自己辭職=佢要比埋通知期既錢你+你要番工 或者你比代通知金即走 但揀邊樣係你決定唔係你老細決定
4月糧5月7日前要出
啱呀 所以咪做咗幾多日畀幾多日人工
究竟樓主辭工前有無收警告信叫你改善?無就炒?
勞資審裁處啲官通常都屌僱主先
佢理據不足一定俾個官串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞