腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
Get錯
我以為假紙係講緊要prove自己真係有事請假張野
扣糧犯法架wor
就算你要補番一個月糧比佢
佢都唔可以扣起你一個月糧
兩樣野黎
你報埋9話公司偽做文書啦
一係你大下佢先
一係唔出聲報9
樓主做得啱,俾人禁止番工報俾勞工處開左file先
唔係當礦工
傾賠償有冇得獅子開大口?
雖然樓主「即時」話唔做同走咗
但係樓主最著數嘅地方係冇遞過信,佢亦都冇講明係即辭,定還是係做多30日先走
而且樓主係用請半日假嘅說法走咗去
如果係打算即辭嘅話,就唔駛請半日假

如果老闆有合理原因唔批佢請半日假,咁樓主即係曠工半日
老闆有合理理由炒樓主
咁情況老闆唔駛就賠俾樓主,樓主唔駛賠俾老闆
我諗揾勞工處調解嘅話,最有可能得出係呢個結果

以上只係憑樓主一方之詞去推論
agger
勞工署投訴埋拖糧
你老細學港台?
唔做緊係打辭職信 點會係whatsapp講唔做咁撚on9
仲要講撚完即射波 人地咪當你即日開始唔撚返

呢家你咪照返工司做野先 下次唔好咁撚on9
留名
因為你唔識勞工例先俾人入到 偏資方可否講下邊條條例佢唔跟黎判?
定人有文件你無
咁你蝕章喎,你應該係用信寫底邊日唔做。
唔係一個月咩?
最緊要寫齊︰
- 我今日辭職
- last day 幾時
- 今日幾號
有咩叫佢留返同個官講啦
4月都未比已經拖糧告得
Sor 記錯 係1個月
咁又唔可以咁講嘅
佢腦細講要有通知期而樓豬講依家通知你嘅話
都可以解釋為我通知你今日辭職(唔做)並履行通知期
除非樓豬好明確咁講即走否則佢腦細咬佢唔入
你講咗但未俾信理論上唔計 你俾咗信佢唔收係佢問題
紀錄番所有野既日期時間 道理係你道唔洗驚
交俾勞工署 最多拖耐啲
呢啲仆街公司通常係玩野 咪同佢鬥長命鬥玩
口頭點會唔計
佢口頭resign 老細問通知期 樓主講現在 (即時)己成立解約通知 口講假期就計 口講辭職就要交信?
佢只係用口通知非書面 但條件齊曬
無合同但應用連一周工作40小時計做長工
我無追post 就咁睇呢段嘅話 都當係resign左
樓主咪要返埋通知期 應該都唔使陪糧㗎?
我睇翻我覺得通知期同生效期既問題
如果俾我自己就覺得有得同公司嘈
不過都係交俾勞工署啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞