腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
- 半日假佢有無批?無批出warning無問題,打錯日子係佢柒又另一回事,之前有無收過信?
- 日頭承諾都有效力,你有話唔做但有無講生效日/last day幾時?無辭職而你連續無出現(記得好似3日),先可以當你無比通知期,要你一個月代通知金,所以攞得番嗰一個月
-最後,就算扣。佢都要出番1號至6號半日比你

等高手答
最後個句 佢似淆左
收皮啦
On99
可以理解為解約金 由提出方支付或以同對代價(番工)賠償 多數選後者因為要handover
樓主話唔做有冇話即日先

如果佢真係話我唔做都係通知辭職者,咪果日開始計通知期
邊有得老屈人賠錢走

而家係佢老闆叫佢即日走,梗係佢賠
唔理樓主平時做嘢幾西
拖糧就係拖糧
4月糧還4月糧

唔好話人走咗去 佢請半日假老細都approved
依家係辭職話補信 老細都唔撚收
明屈返樓主一個月糧
痴線,香港真係打工仔地獄
唔做咪即日羅 有講先唔係即日
下午就走左 老闆問走左點解仲番
仲無收佢resign letter
起碼無出4月糧已經犯法
professional
收嗲啦啲老屎忽死人語氣教精你

唔理樓主平時做嘢幾西
拖糧就係拖糧 4月糧還4月糧

唔好話人走咗去 佢請半日假老細都approved
如果你冇加減
咁僱主會輸

利申:HR
含哂
你唔做 但佢想完你個通知期 所以係佢賠錢比你
係呀 你同佢都各要7日通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞