腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
你講 "唔做啦" 係口頭講,定係whatsapp講
有無講到 "聽日開始唔返" 呢啲嘢?
一個月當跌左豪比狗啦😪
補返信
諗諗下又唔想辭住改過個日子囉
冇contract 就跟奴工法例7日通知
有冇糧單?
傻仔,辭職齋噏唔遞信,即日走咗了,懶有型,而家俾人玩返轉頭
道理上
你4月有返工的就要出糧俾你
無得唔出糧俾你的(除非你自願選做代通知金)

問題係,佢係你講辭職完但未正式收到你信時
同你講唔洗翻
即係佢係5月6 晚解僱你,而唔係你辭職

係呢個層面上我覺得你要返去開錄音叫佢選

叫佢俾封正式解僱信你,你即走
唔係就你俾辭職信佢,你點都做埋個5月
咁仆街
咪撚尻 我唔做啦 叫即刻炒佢?
要捉字蝨就係”我依加即刻唔做”
樓主點都唔會輸
口頭講「我唔做」冇係WhatsApp講唔做 都冇講即日唔做

同埋辭職同拖糧冇關係
今日8號佢都未出糧已經可以再搵勞記
整多個email 話係佢炒你 要求補返啲文件,同追討佢一個月通知金 同尾數糧
唔好柒啦
你即時炒公司同公司即時炒你都係炒人果個要俾代通知金架啦
佢唔比
樓主keep住update 想睇老細坐監
你老細輸撚硬
你封辭職信入面寫撚到明幾時last day
寫埋有幾多日大假
之後CC埋比HR
如果唔肯賠大鳩佢而家告你拖欠薪金
唔做要理你感受?
咁都忍屎都食得,我就話攪大佢
我唔做啦 可以係一個月後唔做。 正常辭職都不是即走。 要睇埋講呢句話的context. 都係等官判吧
其他唔講 追左5月糧先
咁你老世on9
我係老世我一定叫你出resign letter俾我,寫明你自己唔做,同埋幾時唔返
依家佢唔俾你返又唔出糧就佢7咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞