腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
係呀 勞記話呢個唔算解僱
佢招聘個名係「英明行貿易有限公司」
工作地點係 「耀記鋼鐵工程」
打左1823 冇人聽 留左言
淨係追到份糧都夠啦
件事好似唔係咁簡單喎,樓主有冇得再詳細啲
pin this
因為我冇講即日唔做 同時講番會番埋今個月
已交辭職信 但佢叫我唔好再番去
你4月有返工 4月份糧點都要出架啦
同你辭唔辭無咩關係 唔出咪告鳩佢
咁你問返勞記,如果呢個情況佢冇講明解僱但佢唔比你返工,咁係咪都需要每日返公司拍咭證明自己有返工,佢要照出糧比你。
如果係既話佢繼續拖你咪照收人工但又唔駛返工囉
你輸左了 講唔做仲要即走 點解要 resign letter 就係要你通知期 口講口賠但你時走俾人覺得你係要即時離職
咁請半日假有無跟足手續?
唔出糧告得
佢玩嘢姐
你話唔做又有辭職信
佢叫你唔返只可以算佢豁免你5月個通知期
佢都係要出返4月糧比你
你用whatsapp or 你收到佢炒你既果條信息cap圖 show 日期 當佢係口頭炒你跟住佢冇賠代通知金同欠薪 拎你打工既contract做證據
算喇,你地合約都無簽,蝕底既一定係你
Whatsapp到講「我唔做」 唔代表佢本人
要resign 一定要出封信講明 幾時 邊個 簽埋名就最穩陣
再加上 樓主講到明有一個月通知期
留名等好結果
冇contract 過左試用期都係一個月通知
有對話記錄話你唔係即走 而佢要你即走應該係佢賠俾你
同佢講話報左勞工處兇一兇佢
佢地合約都無一份,老細大把灰色位玩野
出糧同辭職嘅代通知金係兩回事嚟
你出糧日係幾時?
法例規定工作期完咗之後7個曆日就要出
即係4月糧要5月7日或之前出
唔出已經犯法
佢都知自己輸硬,純粹想玩你
佢話因為我要賠一個月 所以佢直頭4月糧都唔出
有 我同佢講明事假 要求請半日 佢都Ok左 我都有打卡
我覺得係樓主講完唔做 又射波 老細咪玩野
香港既勞工法例永遠都偏幫資方 勁仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞