腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
其實簡簡單單
樓主打句sorry
然後好好睇睇努力一個月
成件事已經完滿完結
分分鐘仲有埋推薦信
個僱主唔會淆嫁啦 大把經驗啦
都唔志在果d錢
係條氣唔順
小編兩份分
追擊死樓主先
除非佢show道歉圖
正路office係要交辭職信
不過我見樓主公司連辭職都用whatsapp溝通而唔係用email
我估係係D零售/飲食/炒散行業多
所以佢地真係會口頭辭職
不過佢老闆蠢左, 扣糧一定害死公司, 反而佢出完糧再追討佢一個月代通知金就仲合理
你睇返勞工法例啦,代通知金係扣糧果part黎講係唔受限制
樓主係熟法例既話就唔洗post上黎柒啦
老細對樓主仁慈就話佢變軟
水電工程果類雜務文職,有乜推廌可言道歉真係最基本,比哂機會仲不自知...見圍爐有人撐連名都開埋,轉頭愈傾愈唔對路先被逼逐d 內容放出黎,到最後發現原來真係自己有甩漏希望樓主刪post 成功生生性性道個歉,一係重新做人,一係搵條仔埋單算啦
通知老細唔做點解要比代通知金
你追下post先啦樓主即走即日last day要賠錢兒登仔d閱讀理解點解搞成咁
你又未比辭職信佢,上到庭佢點講都唔著啦

第一衰無出四月糧,勞工法規定第二個月7號前要出糧

第二衰佢又無證明你話離職,如果無錄音無剩任佢up咩 跟住佢叫你唔返工,無理解僱仲可以叫佢補返一個月比你,做夠五年仲有長期服務金
佢意思話老闆應該只可以扣佢5月果6日糧,唔可以預扣上個月既糧不過老闆當佢5月6即走,已經唔係員工,當然唔會接受佢番黎再以極西態度做到月尾
講左唔做然後走左去,咪當你即時辭職羅。唔通仲要打去問家長,喂,你個小朋友係咪真係唔做丫?
有無遞過信

幫你推post
同埋搵勞工處吧
無追post 啦
問勞記就唔好出 post 喇,浪費時間
話唔做,又冇講明幾時唔做,屌你啦賠糧

無約簽既工都會做咖咩
依個留言一出,即時好似玩21點囉牌囉到爆左咁樣,但仲有人覺得勝券在握
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞