腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
我就咁睇都覺得似係樓主5月6個日返工可能有咩爭執
然後就擺但一句"我唔做啦"就走左去
重點 即走使撚請假咩
我推測係同老闆鬧交
事發當日發脾氣講「我唔做啦」之後走左去
之後發現咁樣會拎唔到4月份糧(因為要賠一個月通知金比老闆)

第二日就返去澄清唔做意思係返埋5月,琴日只係請半日假同埋而家補交辭職信

但老闆認為佢琴日話唔做+走左去,等於即時離職,要賠一個月錢(即4月份糧),同埋唔接受佢第二日個澄清,認為佢已經唔係自己員工
即走仲洗唔洗請假?
你啱,兩回事來
人工唔可以作任何抵扣
如果僱主冇第二句,你呢段有機會成立

警告信同礦工樓主都冇提過喎,
定你知內情?
ching 你段whatsapp 冇cap到返到6月6日
有嘅 去到勞記同法庭贏硬
口頭講就
合理版本
70後: 熱愛工作
80後: 討厭工作
90後: 拒絕工作
00後: 什麼是工作
睇你想唔想要埋果日的糧
你要出糧就要請
你唔要糧打算俾人扣薪未唔駛請
我到十幾號之前仲可以做證人告佢刑事
不過講真有錢收你收唔收
你要賠老細錢真係好唔合理。
我他呢邊只有老細賠你一個月人工,冇話調番轉
咁佢咪犯法囉
無得咁做
初犯未見過要坐的,通常告到上去都係罰幾雞。
由你話唔做走人,咪計你即時唔撈lo,口頭講都有法律效用
簡單一句你老闆屈尻你 你辭職信 離職協議書乜都未簽你都仲係在職,依家佢舞你等你唔好番 一般當你曠工即炒你 都唔會扣起份薪,拖糧嚴重好多 你老闆含得撚,警告信都唔撚洗理。

簡單咁講佢打算用呢招屈撚死你 當你無通知一個月
樓主個故事唔完整
覺得講d唔講d咁
腦細仲要出手
喺澳洲啲咁嘅合約應該係違法
睇頭3行 就你輸9成

口頭講完唔做 再請假 (最不智既行為)

人地夜晚回覆你 辭職即時生效 你要比返通知期罰金(白字黑紙寫明)

之後第三句 已經 唔重要。

已經唔洗傾 佢有冇通知期比你 黎炒你
係你炒我 定 我炒你

佢唔需要再考慮 你第三行講既任何野 因為已經即時生效左 接納你既辭職。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞