腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
又係樓主自己開聲先
辭職信邊有得後補
而且仲係即日就離開
講完一句拍吓籮友就走咁冇責任心
你簽約果陣有一個月通知期
你違約在先 勞記都做唔到啲乜
我係你老細都企硬啦
擺明想屈你四月俾人警告,你可以搵法援問下佢有冇偽造文書或者even誹謗。要搞清楚自己四月做過啲乜嘢,警告信內容都要睇清楚細節,post出嚟睇下。
開佢名啦 旨意勞工處不如旨意網民啦
唔做要正式書面通知,保障自己,咁咪唔洗上庭囉
樓主好撚柒
又要型撻一句唔做走人
依家俾人玩返轉頭
沒得當架啵。
幾時唔番係指請假 唔係話resign
認為羅好無,你講完唔做我仲要同你確認你係咪認真?
咁老闆可以認為嘅 咁法律上又真係需要文件去証實嘅。
當然樓主係處理上差咁啲,我會認為樓主拿返份糧嘅機會會大啲嘅。
糧就實拎到喇,唔明有乜討論空區

有爭拗既只有代通知金,炒老細咁型棍唔係比唔起代通知金掛

幾多打工仔想炒佬細即時走人?樓主要型埋落去先得架喎
做乜要蝕比佢
都係個句 攪完一大輪出返糧比你就無野
你申請清盤 我找返哂啲數又無事 最多追利息

一個月糧 玩到你透先出喇
有本事請律師告個老細囉
係無得抵消 咁係咪佢出返哂糧 都要拉佢坐監呢?
兒登仔最叻文字討論
實際操作邊會知
公咩司姐 補信囉
有咩係勞工處講飽佢最實際
你有無比個辭職信佢呀?
下次你唔應該同佢講, 你應該直接出email/比信佢
寫到明last day係幾時
現家等勞記幫你搞
支持老細
好難理解宜家啲人做呢啲嘢都可以咁 casual。
搵勞記 叫佢賠返比你就差唔多啦
應該要你俾1個月糧做代通知金
辭職可以一個月通知期或都俾一個月代通知金,合約通常冇寫邊個有權揀
6/5 請下午
6/5 辭工
6/5 通知老細7/5唔番(唔係請AL) 因為代通知期不能用假頂 你放左假就7/6
樓主無講警告信內容即係警告信可能提及解僱 最大可能樓主係觀察期辭工 顧主可理解為放棄觀察期離職
你寫6/6 本身就可能長於觀察期而顧主拒絕接受
樓主快話我錯我想同你道歉🙇‍♀️
你堅持要返多一個月 佢唔比你返
係佢要賠錢比你 除非雙方同意
你唔同意 一係你做多個月 一係佢賠一個月比你 你點都會拎多個月糧
而唔係你賠比佢 即係前後食你兩個月糧
唔好驚 搞大佢

但你又冇合約呢點可能通知期變左7日
佢唔洗你返佢賠多7日糧比你
當然係解約者選其中一項解約條款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞