腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
希望樓主醒目啲 出嚟打工一字一句都清清楚楚
辭職都講明邊日開始 做埋通知期邊日去到邊日
4月糧就一定要出 哩樣唔洗傾
簡單講,合約係要求要早一個月通知
如果冇就要俾一個月代通知金
辭職都咁唔formal

自己蝕底
痴線,打工打到要賠錢
可能真係得香港人覺得OK
exactly 依家5月
whatsapp話做埋今個月
正常都問埋老闆last day幾時大家講好
屌,唔知係咪00後 真係弱智黎
1. 佢未出四月糧.你少佢同佢炒你佢都係拖糧 告得
2. 佢唔比你返工 , 就算口頭上唔比 , 已經係佢炒你
3. 你冇比過信佢 , 而佢都唔接受你比信佢 , 姐係佢炒你

如果你講嘅所有野都係事實 . 一定係佢有事
有冇whatsapp對話內容睇
冇既話就咁睇好難答喎老細

你就咁口頭講唔做,當你自己即走賠一個月糧咪hold起你4月份糧囉
打呢d無contract既西工都唔保障自己咪當交學費
因為哩樣野係對雙方既保障
公司要炒你既時候 都會賠返錢比你
even佢唔滿意你工作態度都無得扣4月糧, 最多大家com一com 大家唔洗賠, 佢照出4 月糧,你5月就唔洗番, 佢都唔洗賠一個月糧, 和平分手
你係咪相反左 你唔做 跟住話要番多一個月 收過警告信 仲礦工 叫僱主賠?
咁咪就係我話,現實勞工處嘅見解就係最後嘅決定因素, 當然你可以上庭challenge勞工處, 贏面有幾多?
1_佢無收辭職信 2_佢叫唔好返去 已經構成係佢炒你 你向勞記照講ok
只要公司玩你 你到時開佢名
大把人招呼佢
依家係老細叫佢咪返嚟 擺明係解僱返轉頭
想屈返樓主一個月糧啦大佬

你哋理得樓主辭咗職請唔請假、做嘢西唔西姐
西咪即時解僱佢囉

大佬假如屋企有事 辭職都要仆返去咩
擺明老細唔撚順樓主辭職後請假
扣佢4月糧

「這世界不是沒有沒了誰是不可以」
樓主咁西嘅話佢老細都唔會咁講啦
直接講佢好撚差啦
咁可能經驗唔多
跌過錯過咪學識囉
都係成長階段
總有人做嘢無咁細心考慮清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞