腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
我不清楚 但僱主打字一舊舊
大既可想像為
出警告信話佢工作表現西 俾一個月時間佢改善 唔係當一個月通知期
樓主條氣唔順即resign 僱主同意
樓主唔想蝕 想炭多個月 僱主以你己辭工為由拒絕
並需賠一個月代通知

樓主在這問人 但沒講事實 我相信顧主己準備妳支票同樓主代通知金交換

(鳩估)
係早走先要

咁你都跟通知期
一個月前通知佢唔做
佢果個月都係會出足糧俾你

呢d係大部分人正常離職程序
咁樣係無「賠錢」
Sorry其實就算佢要俾代通知都唔影響佢要出糧
冇得抵消咁樣架喎
邊駛討論咁多版呀…

樓主同僱主講即日劈炮, 當日無返工即礦工, 僱主夜晚至打比你, 即本身已經當你是無通知期辭職, 實追瘦你賠錢

唔駛同我拗對錯, 好簡單之嘛, 只要角色調換你都會追瘦佢賠錢

但係做咩要保障公司?你即刻唔撈公司又唔會有financial loss
同意
鬧交內容應該係老細我想請半日假
之後老細唔批就發脾氣講唔做再走咗去
WhatsApp 同工作有咩關係 你打番舊公司係咪要俾糧你?
所以要睇返係樓主第一吓點同老闆講
而家呢版對話已經係事後發生
如果佢第一下係話「而家唔做,下晝都唔會返」咁成件事已經好唔同

不過樓主點計都係著數,因為佢冇遞正式辭職信,任佢點事後解讀都得,相反老闆個位置就被動好多
如果係僱員辭職即走 公司可以扣尾糧當係代通知金
我都想知依d情況點判、扣完糧仲要賠錢
賠通知期係可以
求其鳩up 話唔做,正式請半日假,你叫你唔好番仲威脅你,你再補辭職信,咁樣睇都係佢單方面炒你,應該佢賠一個月糧比你
最尾果句笑左...
個老細擺明心虛,覺得自己做法咁正確做乜唔企硬,乜撚野如你知道錯,我便算吧
典型連登仔
返冇contract既工
工作態度懶散
睇個格樓主似係女黎,仲要係靚妹,平時hea 做,表現極西,一早有牙齒印,6號仲發脾氣講辭職再走左去,事後聽到要賠錢無一個月先補辭職信,無喇,當交學費,要進入法律程序既case 比人講兩講諗都唔諗就公開公司全朵太無底線
有個人即刻走
公司唔夠人 = 做唔哂應該要做既工作 = 有loss
你試下將自己當成老闆, 如果有一日你班下屬打個電話返黎就話唔做
而你接既單已經就快deadline 過左期就要賠錢比個客既
咁你就明點解公司都需要一個保障
算啦 連燈仔有幾何識同人講法律觀點
好多時僱主合約都未必講明點為之正式通知
老細人事部呢d永遠公又係佢字又係佢
人地要捉你字眼 你拎走枝筆都可以入你偷嘢

連登預左留個言唔岩聽就比人屌到反轉
俾時間僱主請人頂你個位/俾時間handover番你手頭上工作俾其他staff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞