腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
搵律師打 睇下可唔可以順便打埋你僱主畀律師費 咁你又有糧有賠償又唔使自己畀律師費 佢就出糧出賠償出律師費仲要隨時坐監
下次唔好就咁wtsapp 講唔做就算
打封信寫晒日期 幾時Last day 咁樣保障自己啦
最好email send過去
面對面講
好心你個日要請假就唔好咁快講「辭職」、你諗下你老細收到你辭職通知之後你又即時請假。覺得你係咪有心玩野。
問勞工處啦屌
「好呀 你想幾時唔番都得」
你係個whatsapp 有講你會番埋5月
姐係你想履行1個月通知期,佢唔駛你番而你又同意既,係雙方協議唔駛通知期,可以即走
但同你番左成個四月要拎番四月份人工冇關係,佢冇可能一邊唔俾你履行通知期另一邊話你唔履行通知期所以扣你一個月代通金,咁個個打工仔走都要白做一個月啦
如果你冇加減內容,上老勞間濕尻公司輪硬
冇Contract
即刻出返份辭職信比佢,寫明幾時講、通知期幾長、扣埋大假幾時離職。一定要出埋email、或wtsapp,cc晒HR、直屬上司。出完之後,星期一照去返工,入公司門口之前準備定電話拍片,如果佢唔比你返,影低佢,記住講埋係幾年幾月幾日幾點佢唔比你返工。然後你直接報勞工處,叫你老細等收信,就係咁。佢走唔甩。
冇Contract
報咗勞工處應該ok
係腦細犯法

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/拖糧-拖欠薪金-勞工處追糧-追薪對策
其他進階方法
佢唔肯 仲攻擊我 拎封信打我
但佢禁止你返正
佢唔收佢既事,一陣上到法庭個官問佢拎證據證明係你自願辭職佢拎唔到出黎,個官都唔會信佢嫁啦
開間公司名啦,等其他巴絲唔好中伏
呢啲嘢打1823, 問勞工處啦(等一段時間先人覆不過記住唔好收線)

勞工處會跟返規矩條例幫你解決, 佢哋如果知道你老細唔跟規矩做, 佢直程打電話搵搵你老細問, 同佢講番條例, 你老細就會死狗
係囉 咁樣只會搞到自己
講真佢家下0成本玩鳩你 佢又唔會有咩影響
就算上到庭判佢輸 頂多叫佢比番糧
我已經第2日番去比信 仲同佢講唔做
佢話唔會收 同埋叫我唔好再番去
5 月 6 號你咪講左 “你唔做”,咁緊係你炒佢喇,你炒得人咪要賠代通知金羅
下次記得白紙黑字交辭職信而家都係等勞記搞架啦
叫佢畀。你有權要求佢畀。同埋即使口頭協議都好係僱員要求下都要畀一份copy。佢唔畀用PDPO Form 003 入紙要求佢畀 佢畀到就得 畀唔到可以直接上court
係冇得咁樣扣糧做代通知金既。
已有錄音 拍左片 佢話我番去就搵人趕我走
Thx
開名咩公司先啦 咁撚閪既老細
lm 跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞