腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
如果你肯坐而佢唔肯 一定係佢照賠糧比你
除非佢搵到你有做錯咩而用合約話你違規而炒
樓主你post埋你點講辭職啦,
大佬你如果話即時辭職又另一回事嚟呀
淆咩?
我反而覺得個老細好人
幫人教仔
即係「代替左通知期既錢」
僱主定僱員要提出離職,邊個提出就要俾個通知期對方,俾對方有足夠時間準備搵人,香港一般合約就1-2個月啦
如果是但一邊提出離職但要即時走,唔履行通知期,咁咪要賠償番對方相等於合約通知期既錢俾對方
好撚心你就申請DEL POST啦
你拎得上勞工處,又話等緊官判,
又爆埋間公司名,又貼埋D 對話紀錄出黎
你再咁樣比人撩2句就擺野上黎,本身贏面大都會變輸
痴線
喺澳洲notice period係用嚟保障打工仔,
淨係有老細賠錢
佢出信炒你講明就係返多一個月
如果你同老闆嘈交,佢話而家炒你, 下午放你假唔駛返啦
你會唔會仲覺得你聽日係要返工
del post啦 大家知係 英xx貿易有限公司 x記鋼鐵工程係伏咪得
即係佢要先找人工,之後先追你代通知金
睇what apps
樓主在職期收過warning letter 講工作態度
口頭resign 再礦工 我覺得無得駁 本身己成合理解僱
樓主作為員工先係伏
但喺我唔撈做咩仲要賠錢俾佢?
睇佢老細文字似係佢辭職後請半日假收warning喎
邊個請著佢就真係惨
賠錢嗰度你應該真係要賠 你嗰句某程度上係屬於口頭承諾 有法律效用
不過未出糧又真係佢問題 呢樣勞工處幫你唔到佢只係會幫你地手協商 你要直接去小額審裁處
再提一提樓主

呢啲咁既case最後決定, 現實黎講其實係勞工處, 雖然話就話佢係中間人, 但係只要勞工處根據條例發覺僱主有問題搵番佢問, 十居其九僱主都會死狗, 除非僱主沉唔住氣有錢冇掟洗上庭challenge勞工處, 勞工處就係香港勞資關係嘅專家, so 樓主只要有乜事都追住問勞工處就得
, 相反如果勞工處話係你出問題冇得搞咁就放棄
好撚中二病 講野唔清唔楚
唔怪得老細屌柒你

走有分幾種
依家樓主柒左又上黎圍爐
你無話下個月先唔做,
加即時請假叫人點信你唔係想即走
間公司都伏啦 樓主咁西就被炒啦
再者 就算佢真係好西
4月糧就可以扣?
如果單睇呢段有故講喎。
分分鐘係佢賠一個月。

你通知做到月尾,而佢叫你唔駛返,
即係即時解僱。
佢叫你唔好番=工作指示
一個月後問佢攞埋5月份糧
無得咁, 要雙方同意, 得一方扣糧係唔可能. 另外無contract, 按勞記都係7日通知, 最多扣起7日糧,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞