腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
你玩到咁大
平時有無手腳唔乾淨?可能有黑材料
e.g 搵人打卡
無知問吓

如果我想辭職但係又要一個月通知嘅,月尾出咗糧下個月頭就開始失蹤,公司真係吹我唔漲喎? 我又冇糧俾佢扣住,佢可以做乜?
個個話拖糧犯法 但有幾多單有檢控過
我比人拖過 搞左成年叫和解 佢仲可以傾比幾多
要想老細快d出糧不如諗下佢間鋪有無做左d犯法野 好過 好似隔離post 不忘黃店一樣
正式嚟講 唔做要一個月通知睇當時合約點寫
有啲公司就需要3個月通知
如果樓主型開既 一話唔做就消失既 咁你就好型
但你係為份糧既 等出咗糧先遲
樓主應該係當日請假 再當日通知唔做,但會返埋呢個月?
照返去打卡返工,等佢解僱你先唔返
佢似時當時一時意氣話唔做, 然後跟手請假走人
事後發現唔對路先話返埋呢個月再走
如果真係事後先辭職真係幫佢唔落
同佢講,先唔理代通知金,你有4月返工,佢一定要出左4月份糧先
犯法要罰錢㗎喎
你老闆咁型嘅
如果佢叫你5月唔使返, 而你又有意返
應該係佢要俾埋代通知金你
應該係, 除非唔係
講起我又分享吓我前幾日辭職。
我dup完信交埋HR,佢話我計多咗日子,我份約係30日通知期唔係計月,跟住有7日時間畀我反悔。之後交信第二日就被Acct拉去計仲有幾多AL會轉幾多錢(好似仲有5.38幾日AL未放轉錢)。傾完就簽名話大家都知離職日幾多,轉幾多AL做錢。然後就會揀收票定係銀行過數 過數日幾多。簽完成份checklist之後一式兩份我一份公司一份留底 checklist上面仲有啲數點計
寫明7日內雙方唔出聲話計錯數就會settle
樓主當日咁撚形,點解而家咁肉撚酸
你咪俾人告羅 人工從來都唔扣得
你咁問同借錢唔還 戶口無錢一樣
睇落唔簡單唔知樓主平時工作表現如何係咪玩開嘢 但最正路辭職都係攞住信白紙黑字講明幾時開始計幾時last day你whatsapp講句唔做,又即請假,事後先話會返埋5勻,好難唔令人懷疑你喎
一撚定好多野無講
最蝕底係講咗:我唔做喇,之後仲走咗
你係即刻講話請半日假定之後先話係AL?
警告信係做成合理解僱文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞