腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
咁其實最理想嘅辭職方法,係咪乜都唔做等佢炒?
幫推
睇落唔簡單唔知樓主平時工作表現如何係咪玩開嘢 但最正路辭職都係攞住信白紙黑字講明幾時開始計幾時last day你whatsapp講句唔做,又即請假,事後先話會返埋5,好難唔令人懷疑你喎
口頭承諾都有法律效力
你口講唔做, 佢真係可以話你當時無講明會返埋呢個月
佢可以話按公司程序已經當刻就處理左你個case, 而且搵左人頂你個位
如果你話講下咋, 都無書面證明, 咁佢都可以玩野話批假果度都係講下咋, 你都無入紙申請, 佢一樣可以玩返你
上到庭應該會睇文件先,個傻閪老闆唔叫佢即時簽紙捉曬蟲。同埋樓主都話個半日係請假,客觀黎講如個即時唔做就唔會請假啦
佢唔收你辭職信,係咪啫係你冇辭職
係咩都要留底呀
假如員工已沒有大假,或者大家希望僱員提早離職,那又可以嗎?答案是可以的,但大家可能忽略一點,就是誰提出,誰就要支付代通知金。因此各位僱主千萬不要「口快快」便叫員工提早離職,否則員工可向你追討相關的代通知金。
勞工處發言人指,僱主如故意及無合理辯解不支付工資,可被檢控,一經定罪最高可被罰款三十五萬元及監禁三年

不過警察唔會做嘢
來檢控率得一成
香港冇法治
如果老闆屈佢無請事假,又有拍卡紀錄,又點睇
咁你都識講屈,就即係講大話啦 就要睇官信邊個
因為多數傾settlement 唔會告 因為無人得益
官信證據,大家都無,根本無得信
刑事settlement?
私了
幫推
乜撚嘢你返埋啲咩工
問題係佢老細4月既糧都未出
5月6日講辭職,當佢係即炒冇補水
4月1-5月6既糧都要出返
但樓豬似係on99個款
連要辭職點做都好唔清晰
遞信後比老細用信打又唔報狗
佢叫你唔好返即係佢炒你!你叫佢賠代通知金
唔係要勞工處做咩 就係傾掂唔上法庭 拉左老闆公司解散 一堆人失業 仲有上下游業務
係未做儉控時處理左佢有咩問題?
咁炒定辭職呢部份咪等官判

但一件事還一件事
你而家都可以去勞工處報佢拖4月糧
因為始終5月7號佢點都要出4月糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞