腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
要玩野
玩工傷玩病假
玩辭職 仲要即走
On9 知唔知咩叫reasonable man standard 你下屬同你講我唔做啦 正常人會interpret到即刻唔做? 你作為僱主去問清楚係合理期望黎 而唔係直接糧都唔出
開公司名 再報勞工處
咁咩人先炒得人呀咁
算啦佢老細講嘢都係1999咁
兩邊都處理得唔好 其實一直雙方有溝通住嘅話有得拗
其他對話我哋睇唔到 官睇到咪得
我同事部an 機都係出簡體 唔關事
你今日有冇返工
有但比人趕走 就係佢抄你
曠一個月工
如果僱主深信佢講個句係即時通知
即時有cost
咪有理由相信大家都知係即時走
樓主閪唔閪都好。如果講左攞假同唔撈 僱主冇任何反對你請假既舉動 你又係一日半內有提出會交辭職信同last day日期 我又諗唔到有咩理由僱主可以唔收
你會俾非僱員任意進出公司?btw 樓主好多野無講
7/5話左唔番 7/5 番去交信
警告信無提過
老細話你幾時唔番都得即係講過你可以即日走唔會留
跟手樓主先resign
做邊行
Po 埋老細個樣啦
如果你射波冇理由 但僱主冇提出要求你番工如果唔係就當你曠工既話咁其實真係炒得咩?
你梗係email去勞工處問

enquiry@labour.gov.hk

你講返自己啲每月人工

幾多日年假 最快幾時走 離職後七日內老闆要俾返錢你

最好提供埋糧單俾勞工處

我幫你睇post
因為我都幾日前辭咗職
就係多得你呢D懶型但又ON9的人先搞到咁多法例去保障僱主
首先, 唔出薪係錯, 我亦無話過唔出薪無問題, 唔好拉埋2件事來講
而家係講緊樓主自己踢炮唔撈, 個責任係樓主, 係佢無講清楚仲想返埋呢個月, 唔應該射個責任俾老闆賴佢無問清楚, 而家又唔係老闆炒佢
睇埋依張圖
樓主 你真係好撚鳩
睇你應該係番工等放工
仲要態度好撚西
連最後既責任感都無埋
到辭職仲要串

講真 你西到咁 個老闆都仲話比機會你
如果依場官司你贏左
你都係輸個個
因為永遠吸收唔到教訓
然後一世都係垃圾
社會既廢物
辭職咁大件事你唔email/比信你老細講埋last day,就咁口頭講?
真心想問樓主幾歲
其實好多呢d人
樓上仲有人話老細淆底
咁應該係佢調返轉賠
樓主係唔撈 所以我咪問正常人聽到「我要辭職」會唔會聯想到係即刻辭職 如果僱主自己interpret做立即辭職再扣糧咪就係僱主問題 而家係講緊合理期望呀 正常辭職都唔係即刻生效嫁啦 你番過工未
對住依啲社會垃圾好撚憫
如果僱主想玩大佢
局鳩樓主但驚要賠多啲
上黎連登集資
我第一個捐

樓主,你可唔可以死撚左去
就係你依啲垃圾先搞到香港無哂人情味
咩野都要均均真真
僱主有話
要通知期架wo
樓主即時話
我而家通知你

無下文
究竟係通知緊做多一個月定即時走
請乜春半日假,咪扮野
你自己係講完即走
俾老細講要賠糧先反口話係請半晚假
你一定未辭過職, 離職係可以即時生效
你嘈交果時同老闆講你而家唔撈
正路都會聯想到你聽日唔會再返工
要型就要付出代價
你一係就講清楚你返埋呢個月唔返
你真係連基本點辭職都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞