腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
本身老細有比機會佢
認真,對家最尾嗰句都有留生路俾你行,
低低地道左歉先算
其實係當樓主俾一個月通知佢都唔醒目
認同, 樓主認錯便可搞掂
僱主WHATSAPP內容明顯都未係想一定要整死你
係你態度真係好差
邊度on9?
佢唔係寫明即時唔做
有信但係僱主唔收
僱主唔可以夾頭話僱員係即時走
樓主有無收過warning 話表現不佳 一個月內無改善需離職?
你係收到信後選擇辭職 老細同意你任何時候走
老細叫你通知佢幾時走你話唔做 明天唔番
有無理解錯?
所以老細認為你自願離職雙方不需通知期?
放心
你話唔做 冇寫生效日期 當你係即時生效 好正常
咁跟返例 1個月代通知
等俾埋堂費啦
你日日交一次信我日日收咪無限通知期?
你改番immediately effective (配合對話) 咪收
當初就應交信唔係口講 你唔係我員工收咩信?
邊個section?
好唔成熟
早一日已經收到whatsapp辭職通知
內容係冇寫幾時生效
當你即時生效冇問題
到之後嗰日已經係生效咗,已經唔係員工,咁交咩辭職信?
如果僱主係個日已經做哂所有handover preparation
D cost邊個比
咁就ok啦 佢到時識驚 記住唔好咁易算數
咁咪跟返勞工法例炒左佢, 扣糧咪仲撚衰法都犯埋
咁你係估既
呢種情況
僱主係有責任(如果大公司通常係HR做)搵僱員
第一最起碼要補返張書面離職通知
計清楚剩返既假期同幾時離職
協議定細節
然後執行

而家係僱員補返書面通知
僱主故意唔接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞