腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
佢唔檢控無撚用 政府都唔撚做野 保護資方就有
屌佢老母 晒鳩氣
糧單又冇 合約又冇 樓主係咪黑工黎
其實有啲矛盾 佢請假又係口頭請 辭職又係口頭講
請假又無簽紙 但係又個一刻話「我唔做啦」
依個係樓主口頭講,又無假紙
上到法庭,口同鼻拗
樓主話自己請事假,老闆話佢辭職
你同事B&W寫明喎大佬點幫
拎埋錄音同片踩上勞工處
Suppose 雙方都應該有1個月通知期或1個月糧為代通知金

你5月6日告知對方,最後工作天應為6月5日

如果對家強制你不用返,變相係佢解僱你,也應該給你1個月通知期或1個月代通知金。

佢應該比番4月份人工比你+5月1至6號人工+1個月代通知金
返咩工唔洗簽contract
現金出糧?
簡單講
封resign letter 有寫離職日期佢收左 佢不用你番要照出糧
封resign letter 無寫離職日期計交信用 你番去都無糧出
唔駛再講4月份糧 任何情況僱主不能扣你人工作任何抵扣
他7個calendar date 唔出糧就違法
唔係咁計的
之前我公司有個話唔做即時執埋野走
之後隔一日又話返嚟做話一個月通知
勞工處話我地冇畀冷靜期個員工改變主意
結果我公司唔止賠一個月糧
最後老闆cap 埋樓主話唔做段whatapp
佢又冇書面紀錄
到時勞記問咪死口唔認講過
話佢無故炒人咪得
可以呀,你搵清洪陪你都得
不過老闆輸都唔會出番律師費俾你姐
做咩唔報狗
嚇下佢都好
問勞工處有冇得搞好過啦
我嚴重懷疑個19老細連MPF都無幫佢供
下次記得交辭職信,寫明邊日通知,邊日last day.

依家只有上勞記搞,先去調解,如果佢唔傾或傾唔成就安排上庭,通常3~4庭,約半年一庭。

warning letter 內容唔岩就唔簽。
補充
雖然賠左比一個月糧多少少
但都拖左成半年以上先判
第一封警告信可以唔使理佢撕爛佢得㗎
有啲公司呢會要求你收警告信咗時要簽名嘅
如果要你簽名呢你就唔好簽 因為佢出錯日期

第二 你係咪嗰日肯定話攞半日假先
如果你話攞半日假呢 加埋程序中有完成晒嘅話你就冇出錯 只係同你請假姐

如果你唔直接講到我唔做啊然之後即刻走囉去呢
你有機會出事
但當然要睇返嗰時嘅情況啦
究竟係你唔做嗰份文件定係你唔做嗰個崗位

都係建議報勞工處
點解唔遲多一日出埋糧先講呢
咁情況唔同 應該分兩邊睇
-通知離職前一日請事假佢批咗你假?
-然後第二日定即晚你再同佢講辭職唔做,返埋呢個月?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞