腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
搞大樓主可能賠足一個月
同老細deal 反而打和拿4月薪金走
睇黎有人好驚樓主搞大佢
僱主拖欠薪金已經死硬
咪睇下邊個怕邊個
個個又唔係我老細 我又唔係做老細
但被樓主無講警告信一事 又無講幾號出糧 成班人係咁叫搞大到時我都係食花生 反而樓主del post 似佢驚過老細
人哋好心教精你
你仲駁咀
你呢啲人都係唔受教
樓主你個半日假,公司批左未
如果佢玩野話未批,然後屈你擅離職守即炒,如果你份約有寫因犯嚴重過錯即炒唔賠代通知金就吹佢唔漲

但如果你係辭職前佢批左假,你可以同佢講我俾公司即炒但唔係因犯嚴重過錯,可要求公司賠一個月代通知金

所以重點係你個半日假佢有冇批到?
冇合約
但番滿3個月都係要1個月通知期
但樓主表明唔係即走已經冇得扣你一個月代通知金
問題老細唔係咁諗
咪偷換概念啦
偷錢係刑事
乜辭職都係刑事咩
咪傻啦
你就咁講“我唔撈啦”
然後就走左去(即離開公司)

你睇下公司係咪當你即時辭職
公咩司姐 補信囉
有咩係勞工處講飽佢最實際

乜都可以後補?
咁偷野被人捉到先話後補俾錢啦
咪偷換概念啦
係刑事
乜辭職都係刑事咩
解釋下好喎,樓豬輸咩先
樓主其中一個comment解釋係同老細請半日假
佢批左
然後話想請埋聽日
之後老細話咁之後都唔洗返
然後樓主講咁我唔做啦先走左去

樓主肯定有啲野收埋無講先上黎問
咁既話連登仔幫到啲乜姐 不如俾勞記搞好過啦
樓主係「即時」講唔做+ 走咗。
點都係佢輸。
老闆醒目搵埋打卡紀錄同cctv 就贏硬
咩叫點都係佢輸姐
佢請左半日假而老細係批左架啦
我不嬲辭職都係講咁我唔做之後再遞信
咁你當我即時走定坐一個月
重點在於一個月通知期o者,
雙方幾唔滿意都要大家hold一個月時間,

如果邊一方唔想付出一個月時間,果方就係要賠錢。

樓主第一個post講得唔清楚,之後post返whatspp先清楚返。
佢請個半日假係樓主講,
又無假紙, 無証據
係咯,樓主所謂的 請左半日假, 係上司即時approved 定係自己無交帶即走 都無提過。
樓主講d唔講d.
請事假邊有假紙
你返過工未
樓主份工19到contract又無糧單又無
仲要玩拖糧
老細話無批過一啲都唔出奇
有連登仔叫樓主拿拿林補返辭職信呀樓主又呀吱呀咗
單野點都要俾勞記搞架啦
你5月6號下午有冇正式遞辭職信?
笑左
就算半日射波最多咪當比佢炒
個撚個辭職後個個月唔係事假就病假啦
原來樓主話請假係正常程序,咁無問題啦。
追post好難追
無假紙係你間公司無規模姐
咩都無就去做,樓主
leave application 可以事後補
仲有好多地方都有假紙 或 e leave
無知唔好亂講人
仲有樓主好明顯無講前文俾我地知 警告信係關鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞