腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
講咁撚多樓主都未講自己辭職有無話即時辭

仲潛埋水
唔係公司顧員寄咩都無用
辭職都要求個老細俾自己返埋個通知期
的確好多人通知期都係hea做
不過有d好黎好去既都會係last day前真係handover好
不過個僱主玩嘢,話你「故意不服從僱主合法而又合理的命令」、「行為不當」或者「慣常疏忽職責」,自己蝕桌

我同意一日半日未必整得死你
所以我估佢點解day back 整封警告信
我只係講「我唔做」冇講即日 係講左請事假 佢批左 我再講唔做
進入咗法律程序就唔開得名,樓主講話等上庭等官判,咁即係已經落咗案

仲開名唔啱數,開到等搞完單野先開
要賠錢同唔駛賠錢好大分別
其實你可以睇下僱傭條例

再唔係可以send email問奴工處
四月糧未出嘛, 就將四月份糧做代通知金囉, 唔通出四月糧再追返樓主一個月代通知金咁笨柒

本身佢應該睇樓主唔順眼, 難得佢咁有型話唔做即走, 梗係咬到盡…
咁老實 有晒證據

唔做仲有去「請假」= 非即時唔撈

係佢唔俾你返公司

已完
其實係架 所以大部分人通知期hea
因為老闆都已經唔會再理你hea唔hea
見你無搞事handover整好晒就唔會理你
無人會屌 所以就係最爽皮既時間
得唔得又點姐 樓主即走就唔使請假啦
老細仲批埋
咁扣咩錢 ⋯⋯
樓主話做埋5月
係老細唔比, 代咩通知
佢cap漏左上面同老板講辭職果到啦
其實你一句話唔做就即請半日假,
請假唔代表人地一定批, 佢玩野就屈你曠工,
下次唔好俾位人入,
要辭職就清清楚楚唔好俾位人入又要攪一大輪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞