腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
你話當就當呀
其實你未辭過職定點
只要僱員有俾信就唔當即時唔撈
你封辭職信唔好淨係實體呀
仲要email cc 俾埋全公司
除左報勞工處 再報埋消防局睇office 有咩唔岩消防例 再報埋海關睇下有冇用老翻
佢唔係話炒你就日日返去R春袋
炒你就叫佢補返
想問佢有無同你買強積金/勞保
如果佢有買嘅話 佢真係唔洗驚你
因為你即使講咗辭職同即時走
同埋你後尾先講話翻埋5月
咁老細又無話要請翻你 俾你做落去嘅話
其實係當你自行resign
佢第一日口頭講左唔做,即辭職,仲要立即走,即即時生效
咁搵個識律政嘅做朋友一齊入囉 唔係你以為真係個個入去都唔識法律呀嘛
講定唔做
有話即時要走人咩
有交帶講定自己唔做ja
佢唔俾你返工啫係佢炒你,佢要賠錢畀你
咩叫無講日期佢可以當你即時離婚幾時佢可以?
佢可以當即時 我可以當一個月? 咪咁小學雞啦
係人都知刑事 但9成以上都無檢控過
上到庭 仲要問和唔和解 和解完仲可以傾比幾多
呢個就係香港 法例永遠偏幫資方

利申 比人拖過 搞左成年
無Contract 嗰啲唔係散工隨時可以唔做架咩?
如果無Contract約束
通知期 或 代通知金 唔係老奉一個月
不如依家先嚟話要6個月代能知金?
口頭辭職係有法律效用架
你有講過「我唔做啦」其實已經可以解讀係辭職
所以一定唔會構成佢炒你

至於賠一個月, 好睇你下午請假果時係唔係經正常情序批左
如果唔係正常審批, 代通知金果部份, 有機會俾佢告返轉頭
Spin乜撚
下次醒目 d
一定係出晒糧 雙糧或花紅袋袋平安果下
先至好講唔做
少少OT大家都可以討論下。

我公司有個同事4月尾出咗封信去HR辭職話返到5月7號就唔做,但其實佢係需要俾公司一個月通知嘅。公司HR時候通知佢如果想早走就要賠償,同事聽到就即時縮沙話做到月尾啦。 點知個老細話唔得一定要佢即走and賠錢喎,因為公司已經收咗佢封信係佢違約早走。 其實我同事去搵勞工處有冇得搞?
雖然你有位俾佢入但影響不大
你報勞工處
唔洗理contract寫乜
贏9硬
佢係下午講唔做就請左半日假
嚴格黎講佢點都要第二日返office先遞到信
你口頭通知佢你要辭職 會返埋成個五月
所以佢要出埋5月份糧比你
佢話要炒你 咁佢就要賠一個月通知金
支持樓主報勞工署
冇啦 你同事柒左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞