腦細叫我以後唔好番 仲扣起我4月糧話要我賠一個月通知金

912 回覆
614 Like 120 Dislike
點睇到我當自己律師
我又無拋法例, 又無講會判咩罪
我只係講個老闆可以咁反駁
勞審有律司架,你連做市民既常識都
楂正口頭通知已經可以有法律效力,
係睇張合約有冇講明點通知
依d post嘅規矩係只講對自己有利/無做錯嘅地方
口頭講完辭職就拿拿聲遞信啦, 真係懶得搞都用手機send封email白紙黑字, 你等到第二日人地話你係即時唔撈, 你先補返句話返埋呢個月已經抵屌, 先唔講邊個理虧, 淨係呢樣野搞到自己麻煩都唔怪得人

不如樓主你講清楚請假個流程啦, 真相會唔會係樓主突然話辭職, 然後即刻返左屋企, 第二日老闆叫你賠錢你先話琴日係請(AL/SL), 然後話會做多一個月? 成個故事好唔同喎

Btw, Hold起份糧都係pk架啦, 賠代通知金還代通知金, 出糧還出糧
多數都冇
好好笑
其實咩係代通知金?
我喺澳洲完全冇聽過啲咁嘅嘢
呢個option 係老闆揀架咩?
辭職通知都會講明last day
應該係僱員選擇
口頭承諾已經有法律效力
樓主係自己主動提出唔做, 唔係公司逼佢
佢如果想返埋呢個月, 佢應該主動提出離職日期
正如公司話而家炒你, 你都覺得係即炒, 唔會諗係一個月後先炒, 然後夜晚公司同你講唔係即炒, 你要返埋今個月, 唔會賠錢俾你, 你都唔會接受, 會上勞工處啦
除非特殊情況, 辭職/解僱要提前一個月通知對方比對方有準備, 或者選擇賠返相當於一個月人工既錢比對方去抵銷呢一個月既通知期
推!
即日講左請半日假 之後先講「我唔做」當日夜晚佢就Ws我 同時我都即刻覆佢會番埋今個月到6月6
但係我離職做咩要補償個老細?
樓主只係雜工, 學識同智力有限, 就咁講句唔做, 只係表達能力有問題. 唔應該咁就扣佢份糧.
可能要睇埋有無證人聽到?
簡單嚟講就係無論勞方定資方都好,想係離職通知期前即時離職既話,做主動果面要俾返對方通知期內既人工作補償(香港嚟講普通職位多數都一個月通知),果筆錢就叫代通知金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞