英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
小弟已移居英國七年有多,打算係休息時間分享下自己嘅個人經歷同睇法
大家有咩可以係到問,答到嘅可以試下答,但係唔擔保一定啱,大家有咩唔同意請指正,亦都歡迎大家代答
同埋有關個人私隱嘅一概唔講

目前已cover 嘅大topic 有:
- 英國人係咪真係識分香港人同中國人?
- 英國生活嘅幾個dos and don'ts
- 英國點睇醫生?
- 交通篇
- 垃圾分類

想重溫嘅可以用以下條link 返post 1,樓下四重加密係目錄(用電腦對著返睇+追故模式應該比較方便)
Post 1: https://lihkg.com/thread/2487148/page/1
Post 1 目錄:
[其四。三。續] 火車及Coach
車飛種類
講起車飛種類,火車係比巴士更加複雜,有三個category。首先,車飛係有分1st class 同普通class(無一個特別嘅名)。分完車飛就會分上車時間,分別有advanced、anytime 同off-peak。最後就係single(單程,未必寫明)定return(回程)。
簡單啲講就係 [Class][上車時間][Single/return]。

1st class 頭等車多數係頭卡或者尾卡,有一道門隔開,入面有自動行李架同埋啲位會好坐啲,亦都會有包埋一份小食(多數係蛋糕仔)同聲一杯茶或咖啡。有啲路線嘅頭等可能比普通class 只係貴幾鎊,試下一次半次都無妨。我係機場搭火車返自己城市多數會搭1st class,原因係係機場嘅乘客全部都好多行李,如果唔夠人快,行李架滿曬就會麻煩,要放係門口位,一有人下個站上車就要搬走。坐完十幾個鐘飛機,都唔差在加少少錢坐1st class 唔駛同人逼得咁辛苦。

Advanced、anytime 同off-peak 又點解呢?Advanced 就係指限死時間嘅車飛,你買個班車就只可以搭嗰班,無得改無得refund。Anytime 就係只要係當日嘅同一終點班次都可以上,even 係唔同公司operate 都可以上車。Off-peak 就係指非繁忙時段嘅班次,基本上就係weekday 16:00 至 18:30 以外嘅時間同埋weekend 全日。價錢方面係Anytime > Off-peak > Advanced。Off-peak 同Anytime 差唔多,只要係當日嘅off-peak 都可以即時上車,唔駛事先改。Anytime 同off-peak 都可以改日子(要補差價)同refund(要扣手續費)。Anytime 同off-peak 係book 飛時都可以留位,但係如果你臨時轉上另一班車就未必可以再留位。你間公司唔俾你再留過,你就只可以坐係無俾人預留嘅位置(每個坐位上面都有張紙寫明個位由邊個站留到邊個站)。

Single 同return 就係單程同回程。Return 有時會再細分做Day return(即日來回)同就咁Return。如果你張飛係Anytime return 而唔係Anytime day return,你其實係可以由原定book 車飛嘅日子五日內任何一班車使用,而回程就係由原定出發日子嘅一個calender month 內完成就得(呢一點未必個個知)。

[轉車]
由於唔係每個幫城市之間都有火車直接連接,所以有時係要轉車。係你買車飛嘅時候,佪網站已經會寫明係邊一個站到轉。但係實際上要去邊個月台搭下一班車就要即日先知。如果你熟手就當然可以睇月台嘅電子告示版,但係穩陣起見大家都係用返個National rail app check 最實時嘅資料,事關有時轉車嘅月台可以係臨上車前一分鐘突然改,但係月台個告示牌又update 唔切。呢個時候就要靠個app 同聽月台上好大回音嘅廣播做人。轉車時間多數只有10 分鐘,而有時去另一個月台係要搭lift 甚至上落樓梯,所以大家要留意時間,同時間競賽。
留名
感謝樓豬分享左咁多資訊
[其四。三。續] 火車及Coach

實體火車飛(googel 圖片)
用左嘅飛會俾查飛員打孔或者畫花,然後俾返你
補充:普通class 係叫standard,同埋係advance 唔係advanced

其他注意事項
一。英國嘅火車飛係海鮮價,你越遲買係越貴,到你上車前一日買比起一早買係可以貴兩三成,所以如果買左機票就唔好等啦,一次上網過買埋火車飛自己print 定先,到埗時就唔駛煩要拎車飛或電話又無上網之類。

二。有時兩張single 可以平過一張return,唔好問我點解,總之大家買飛車記住要格下價。

三。如果係機場出發,由於要預時間飛機delay 同埋行李帶嘔行李嘔得慢,再加上初黎報到嘅巴打人生路不熟,過海關又要排好耐隊同埋俾海關問,所以要預多啲時間係飛機落地到上火車。如果大家第一次黎,其實我會建議買Anytime ticket,咁就唔怕趕到裙拉褲甩。

四。訂位建議有三:揀近行李架嘅坐位、唔好坐近廁所同揀唔坐倒頭車。坐位number 係47,車卡係B,你個車位就係B47。Book 左位就最好坐返自己位,但係如果架車無咩人就無人會理你。

五。車位有分table 同airline,airline 就係似飛機坐位咁,前面可以放張枱落黎。Table 就係兩張forward 位加兩個backward 倒頭車圍住張枱坐。如果多人嘅話table 會好坐啲,一個人就坐airline,唔駛同人面對面。

六。機場出左閘係火車站係有嘢食買。如果無時間買,車上都會有手推餐車賣零食,可以用cash 或者卡比錢。

七。英國嘅火車好多變數,例如成日delay 或臨時改月台。除左睇電話app、月台告示同廣播,有唔清楚都可以問月台嘅staff。如果你見到身邊其他等緊車乘客突然全部離開個月台,好可能就係改月台。聽唔明月台廣播同睇唔明告示版嘅就最好唔好怕柒即時問人,大家都好樂意解答同埋一齊屌英國火車垃圾

八。所有火車飛/book 飛網/告示版上嘅時間係出車時間,唔係月台到站時間。火車會係個「時間」嘅幾分鐘前到月台,一夠鐘就準時出車,蘇州過後無艇搭。

九。如果係總站,有時架車到左又唔代表可以上車。因為架車有時要清潔,所以直到出車前十分鐘都可以唔俾你上,甚至你上左都會趕你落車。上得車嘅話,架車會有嘟嘟聲,同埋車門外嘅開門掣會著綠燈。英國嘅火車內外都有開門同關門掣,你唔禁佢係唔會開門俾你

圖右下角

圖正中間,門嘅左邊

十。火車嘅車頭會寫明條路線嘅總站,告示版/app 就會寫埋係邊到停站。車上面都會有告示同廣播,例如總站係Manchester Airport,係就會話This is the train going to Manchester Airport, calling at XXX, YYY, ZZZ ... (唔同嘅站名)。每次埋站前都會有廣播提示。大家係車上就唔好咁專心玩電話唔記得落車

十一。唔係所有火車都有Wifi,而火車會經過大量郊區,搭一程火車係有九成時間收唔到data 上網。建議大家搵定啲娛樂,例如睇書同down 定Netflix 嘅片

十二。有啲月台係要用返你上車張飛出閘,唔好俾人係車上check 完張飛就扔左佢,要keep 到離開車站嗰刻。

[完]

火車就講解完啦,內陸機其實我自己都無咩經驗,我都係簡介一下,可能要靠其他巴打補充。大家請stay tuned 同留個正皮支持
lm慢慢睇
你份譚仔阿姐人工足夠你租間正常嘅樓住,唔駛係香港窩居,重足夠你衣食住行。
歡迎bookmark 同save 底將來慢慢睇,好多巴打都係咁做
只要轉載時credit 返我個post 就得
lm
Single 同return 就係單程同回程。Return 有時會再細分做Day return(即日來回)同就咁Return。如果你張飛係Anytime return 而唔係Anytime day return,你其實係可以由原定book 車飛嘅日子五日內任何一班車使用,而回程就係由原定出發日子嘅一個calender month 內完成就得(呢一點未必個個知)。

後面一個月回程唔係叫做 Open Return 咩?
有時真係早少少上網買 advance ticket 總有一班車係特別平
同埋唔好介意問下 ticket office 果個職員...佢好樂意幫你搵最平的車黎搭
有次佢叫我介唔介意等多一個鐘 off-peak 平多廿幾鎊
以我所知 Anytime 同off-peak 嘅return 都係open return
基本上得advance 嘅return 係有限日子,所以anytime 同off-peak 嘅open return 未必寫明係open
https://www.thetrainline.com/trains/great-britain/ticket-types/return-train-tickets
多謝樓主咁有心機分享
真係好有用
新post留名
考慮下整個google doc.
有得諗喎
移民係人生嘅大決定,急唔黎
如果有咩不安可以放底係到,呢到除左我重有好多巴打可以解答
strong post leave name
外國baby sitter 咁貴
老婆點返工
£9-10/ hour
可以請啲學生babysitter
平啲大約£7-8
可唔可以講下pay as u earn 同一個叫umbrella ?邊個好啲?paye係ni? 其實過左30歲過去做野,65退休,好似拎唔晒成份ni..
請問有無一啲分析
你指俾唔足夠年期NI, 到老時無full state pension ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞