英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
黎緊我會詳細開個topic 講,不過等我簡單答你先
住嘅話Council tax 一年1600 鎊
我唔睇電視所以無買TV license
食飯我無認真計過,同埋我成日食公仔麵同外賣,所以無咩參考價值
水我係俾月費唔係計水錶,一間四房屋一年要580 鎊
電就一年500 鎊到
煤就一年900 鎊
上網就Virgin Media 350Mb 一個月55 鎊(無landline 電話同埋電視)
唔緊要,先處理好自己事情先
你都已經幫咗我哋好多
有無睇過鬆仔,唔計睇樓片,佢都幾多日常生活需知片
我以前用過Sevenseas,佢除左運送重有storage 服務
我自己未試過叫佢extend,不過只要你有錢就唔會成問題。我嗰陣storage 係斷星期計,不過太耐所以已經唔知價,加上間間公司應該都唔同,建議你直接問間公司(Sevenseas 個網有free quotation 用電腦計)
無喎,等我search 下有無嘢可以抄考
有呀,兩針Pfizer 一早打曬(連登講呢樣會俾人屌

無可否認當初英國吧防疫意識係其低,不過依家其實大部分都會守規矩室內戴口罩
唔打針係英國本身其實唔算危險,英國依家都差唔多有一半人口打曬兩針,所以英國疫情已經好返好多。我覺得大家最高風險係坐飛機過黎英國嗰程,建議大家戴定飲管同啲細件零食,上機時飲水可以sip 支飲管係口罩下,減少唔戴罩嘅時間。

至於打唔打針我就唔俾建議啦,身體係大家嘅要自己決定。
London 除非自己揸車,唔係真係唔建議留係條街到
感謝
係英國Loneliness 係一個大問題,好多人無咩social support,係英國無人無物,對著四道牆真係好容易有抑鬱。
嚟到英國仲做番中資係咪好節墮
但人哋就係貪我講到普通話
如果初時搵唔到嘢做 同中國人打工都係辦法之一

長遠計 當然唔好黐埋中國人咁多
同意,有得揀就揀,無得揀嘅話都要馬死落地行
寬頻好貴
如果用無限電話plan做wifi有冇得諗
會唔會用太多就限速?
我就黎打算轉會,屌佢老母Virgin media
我入伙嗰陣無得揀,依家多左competition 唔駛俾面佢
宜家番緊份pt retail sales, 都係諗做住先
但事實上真係訓練到語言能力
份中資仲要六天工作, 不過就長期wfh
BT 都有,但係唔夠用
依家多左間公司,但係目前好似係我個城市獨有,講左就會自爆
想像到
所以我點都唔會掉低我老婆同女喺果邊自己番香港做太空人

唔知做運動幫唔幫到
巴打你都要保重
我用bt 1000 mb 60 pound
我問間$4/cu ft per month. + first registration $4/cu ft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞