英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike

呢個eatable
Google 圖片黎,請慢用
想問下
如果香港1a牌係15年考到,過去英國應該可以當你個牌有6年,當你英國有6年揸車經驗?
但如果我依家21年考埋棍波2仔牌,咁我過到去,佢係咪當我個牌係21年開始...? 比埋運輸署明細比佢都無用?
借位:幫幫手填下問卷同share,有關澳洲避風港政策港人意見研究

澳洲多個香港人組織現正合作進行網上意見調查,收集港人移民澳洲意向及對「澳洲香港人避風港政策」的意見,希望透過問卷調查了解港人移民澳洲面對的困難及阻礙,作深入分析。
各組織將會參考問卷調查所得的數據及分析結果,製訂報告及建議書,日後交予澳洲國會議員及政府相關部門參考,作遊說擴大目前香港人避風港政策的用途。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HpKNlB3U6-UKikhYhvUpBhb7xeKOS-0KCFSL2JNx_uXW8g/viewform
感謝
借位:幫幫手填下問卷同share,有關澳洲避風港政策港人意見研究,有冇BNO同澳洲冇關係都可以參與架,好需要香港人嘅意見

澳洲多個香港人組織現正合作進行網上意見調查,收集港人移民澳洲意向及對「澳洲香港人避風港政策」的意見,希望透過問卷調查了解港人移民澳洲面對的困難及阻礙,作深入分析。
各組織將會參考問卷調查所得的數據及分析結果,製訂報告及建議書,日後交予澳洲國會議員及政府相關部門參考,作遊說擴大目前香港人避風港政策的用途。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HpKNlB3U6-UKikhYhvUpBhb7xeKOS-0KCFSL2JNx_uXW8g/viewform
踩單車好易學. 我六歲時, 兩,三日巳學識.
e-scooter 先犯法吧...?
Glass ceiling 呢
會唔會asians 上到am 位就行人止步
有係試下上linkedin問下recruitment agents?
Push
樓主會唔會講下除蟲?
唔一定michael page個d.....

香港多唔多人上linkedin?

我做civil engine, 係 linkedin 有好多唔同recruitment agencies d 人係linkedin有 accounts/profiles, 佢地好主動聯絡做civil engine ge 人, 講乜野公司/地方(有 d agents唔出公司名, 只講大約位置)有空缺, 問人想唔轉工...有好多recruitment agencies轉做土木依行. 我個你個行都差唔多.

當然你linkedin profile 要寫得似樣.
你本身喺英國?
linkedin成日都有recruiters搵
不過都係本地囉
我諗英國recruiters唔會搵身在香港嘅candidates掛
我身在係英國

你同 agents 講, 你會申請bno visa, 唔洗employers幫你申請 work permit / tier 2 work visa. 最好 send 條 link 聯結去 gov.uk ge webpage, 講 bno visa 有乜rights.

我無乜係香港打過似樣ge工, 十年前一樣有香港同澳洲agents問我想唔想去依兩個地方. 有機會做到生意, 佢地一定試. 一個agent唔理你, 可以搵第二個. 追唔到一個女仔, 你都唔會以後唔追另一個女仔, 一世單身.

如果你係香港, 要自己主動搵下英國agents.
好 多謝你嘅建議
到我開始搵工會試下
漏咗樣嘢冇講 我以前間舊公司 位於一個小鎮 如果有新人入嚟我哋公司 個hr女仔 會send email畀所有同事 問我哋有冇一間房空出嚟可以租畀新人 咁樣會解決到住嘅問題

另外 英國公司畀offer你之後 你可以叫hr幫你問下 點樣喺公司附近嘅地方租地方住

我舊公司嘅hr 同鎮上面一間地產經紀好熟 有啲新人嚟到我哋公司 人事部啲人會叫地產經紀幫手搵下屋

有公司幫你搭路去搵地產經紀 經紀會同個業主講 你有 固定職業 你乜頭乜路 見工嘅時候 僱主已經望嗰一次
https://www.nhs.uk/conditions/contraception/

一般避孕藥就係GP 開(其實避孕藥有好多種,唔係種種啱你食,所以要睇醫生先)
避孕藥如果係England 應該就唔係free
緊急避孕就係GP、藥房同Sexual health clinic 可以攞到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞