英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
海外收入係英國20%個稅階既話

係咪要比足冇得縮
係個邊買電話係咪好貴?
如果上網訂會唔會平啲?
主要都係3星

另外係英國用咩台最划算?
邊個台上網會收得好啲?
月費又幾多
英國電子嘢全部貴過香港,我估一兩成?
唔建議去電器舖買,多數上網買。一黎平啲二黎電器舖有時無咁update
英國電話未必有dual sim

我用giffgaff 唔駛簽約
簽約嘅台有3 UK, EE 之類
我個plan 係10 鎊10 GB 5G ready, unlimited call and text
有啲嘢博唔過啦
有冇無限上網?
諗緊第日無所事事都起碼有啲gb煲下nflx
你嘅意思係黎英國升學?
我都識人係香港讀左一年再quit U 過黎英國
其實好睇你咩科、英國有無相關嘅工、你屋企供唔供到你學費等
我自己就好慶幸自己一早係後生嘅時候黎左英國,除左見識多左重學識左獨立,所有嘢都要自己解決
有就當然有,但係過左好似80 Gb 就會限速
Giffgaff 就係35 鎊5G 無限
不過煲劇用屋企WiFi 啦,電話data 唔駛比咁貴
呢類吊磅香港賣30幾蚊喳....
真係唔太清楚,你要睇返你自己嘅情況UCAS 係點報
不過business 科係英國嘅大學都唔難入嘅
如果係香港讀u讀左一年
過去英國
好似通常都要由year1再讀過
佢唔會咁好比你由year2開始
始終畢業出證書
我估大多數學校唔會take risk
(唔排除少部分大學會比你由year2開始)
喺香港嗰陣好鍾意行路
成日想早一個站落車行過去
嚟到英國最憎行路
哈哈

香港買平好多
我估amazon 吊磅d 貨源都係made in china
正確
行去超市條路得屋
然後條街有時有人亂拋垃圾
行都行得唔開心

不過有陣時行路見到靚屋
或者間屋front garden 好靚/ 整潔
就會心情比較好
(同時又好羨慕)
肯定啦
磅重module
display module
全部都係支那專賣呢類module嘅area搵到
咩渠蓋,同係邊個位?
有相會易啲明
呢個真,我係香港行三個字都ok
英國5 分鐘已經覺得好遠,特別天氣一凍就唔會出街
係London 或其他大城市,你可以問番佢邊度來,就話你唔識分啲口音,淨係識分美國音同笑下美國佬,可以講足一晚。
同一個阿婆傾,佢原本係蘇格蘭人,但一口(自己話)愛爾蘭音,引起佢講去過好多地方,一晚都唔夠。
3UK £90 無限三個月。但屋企有WiFi 無謂吖,頭幾個人月可能要,以後就唔使啦!
lm
想問下cgt, 交左cgt駛唔駛再比income tax?
下面個income tax 係20300×20%嗎?
咁咪雙重稅?

Example
Your taxable income (your income minus your Personal Allowance and any Income Tax reliefs) is £20,000 and your taxable gains are £12,600. Your gains are not from residential property.
First, deduct the Capital Gains tax-free allowance from your taxable gain. For the 2020 to 2021 tax year the allowance is £12,300, which leaves £300 to pay tax on.
Add this to your taxable income. Because the combined amount of £20,300 is less than £37,500 (the basic rate band for the 2020 to 2021 tax year), you pay Capital Gains Tax at 10%.
This means you’ll pay £30 in Capital Gains Tax.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞