英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
Google document 已出,大家可以直接bookmark 或者下載: https://docs.google.com/document/d/1Yp50IXrLaCIDy6faPg8SUOuzSN6HBBYsMvNm6T5GHXM/edit?usp=sharing
有咩電器呢邊買唔到
其實係無,但係例如電飯煲英國嘅無咁好用,Laptop 啲款都比較少或者舊,keyboard 都係一個問題。
詳細之後會講

Google document 已出,大家可以直接bookmark 或者下載: https://docs.google.com/document/d/1Yp50IXrLaCIDy6faPg8SUOuzSN6HBBYsMvNm6T5GHXM/edit?usp=sharing

如果想學車會建議呢幾個月係香港學咗先定過到去先學
如果你有時間咪係香港學定,再係英國補鐘學返英國啲規矩先再考車
對英文溝通無咁習慣嘅人,打左底再過黎學可能會易上手啲
英國主要係棍波車,不過其實都有自動波
多謝支持
可以呀,等我遲下加入list
留名 多謝樓主分享
LM
感謝巴打資訊
交通點解貴香港咁多
有朋友過左london 話出入好貴
同埋London 外無metro地區係咪無咁方便
我未必喺london落腳
應該話香港特別平
你用日本做比較嘅話其實差唔多
例如係東京搭巴士圍返都已經係鎊半一程
唔好意思,做下伸手黨…

例設想去利市,佢地d 火車同地鐵係咪好似香港咁連通?即係倫敦落機搭機鐵去市中心,之後再轉車去其他火車站搭長途火車去?
真正地鐵應該係得London 先有,不過London 係可以係機場搭地鐵出市中心,再連去火車站去其他城市(多數都係King's Cross 火車站,即係Harry Potter 入面嗰個)。
London 同Manchester 以外嘅城市設計係一個市中心有曬所有嘢,然後俾住宅區圍住。唔少市中心可以係一個鐘內行一圈。所以其實係無咩必要有地鐵,巴士都夠做。
如果係新手,我會提議英國學,係英國,你可以學咗十堂之後搵啲有幾年牌嘅朋友陪你揸大膽車,有番咁上下再補幾堂考牌。照計會平啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞