英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
又想請問一下

英國電話嘅pay as you go卡,會唔會好似香港咁,唔增值一段時間會過期,然後無咗個號碼?
講一下交通方面既單車或 e-scooter,主要講倫敦:

- 因為唔需要考牌所以唔需要保險
- 踩行人路要小心差佬捉正會罰 £30
- 踩緊單車中其他 highway code 會扣分既會扣落日後英國車牌計分上
- 除左 zone2 內市中心或真係撞到正外,好少差佬會捉你行人路踩單車
- 大 L 把外賣佬係電動單車亂飛
- 當然無車牌所謂鳩泊逆線超速等等都係捉唔到既
- 嚴格黎講 e-scooter 係除私家路上係犯法既但對比以上唔會有人捉
- 所以唔係落雨落雪或大風,電動輔助既單車或 e-scooter 係倫敦無敵既

"A personally owned E scooter in the UK can be legally ridden only on private land with landowner permission. ... To use an E scooter on private land, you don't need to have a valid license or insurance as they're not legal for use on public roads."

另外,倫敦因為九成平地,只要天氣好踩單車好好踩,只要避開爛路 pinholes 就 ok,英國司機包括我同我朋友「勁驚」單車佬或 e-scooter 佬,當中用電摩打既呢啲車手成鳩日打橫係啲路邊衝出黎柒,我地剎唔切撞到佢我地揸車既輸 (法律仲有車身輸)、佢撞埋黎你部車都係你輸 (無法律責任但你部車花 / 笠晒要 claim 保險,輸) ,zone 1 2 都有碰瓷黨而電動單車同 e-scooter 夠晒快所以難就

如果要合法又去得遠或舒服咁就電動摺車,20 寸左右都夠,放心唔會有歐洲或英國野可以揀,得大陸摩打同電池可供選擇 (呢啲野真係大陸野玩晒) 二手平均要 300-450£ 一部
叫佢地咪on居 人地個稅制幾完善先得
一陣捉到白坐六年呀 唔好制
見人講好似話咩朋友來英國旅行搵佢地幫手買野之類
我都咁認為 好多覺得重稅 要走精面
可能佢地覺得人地邊查到姐?!因為香港都查唔到
又要去人地方又嫌人重稅
英國人要搵幾多錢先會結婚生仔?
啲人想拎著數入藉,之後又返香港搵錢
請問
單車是否可以改做半電動,
即係助力單車?

同埋電動滑板車是否合法?

謝謝

係咪未去到英國都唔使諗搵工住呢
佢講緊合法避?
呃人就真係唔好
比人周到到時乜都無
有無人有住過新式coliving
想知係點
後生仔係咪適合
識有個fd嗰邊返夜晚part time都寧願晚晚哂錢撘uber
女仔安全緊要d
想問係咪一張醫生紙拎一次藥
定可以無限咁拎
如果我本身知自己要食咩藥嘅話
想個由學車到拎到牌要幾耐?
使唔使好似香港要等成2年先考到
想知由學車到拎到牌要幾耐?
使唔使好似香港要等成2年先考到
Push
sorry 我腦殘...搵左好耐都睇唔到個booking 制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞