英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
中五學歷可以係英國走到幾遠,小弟就30,打算係英國重新起步,之前去過澳洲一年WH,香港做過服務業幾年,有車牌,求指教
黎緊想買車,雖然想揀番車廠approved car,但個數量好少(自動波),如果其他dealer,愈大規模愈有保障?
Approved car通常送埋12個月保養 穩陣得多
寧願遠少少都搵approved dealer

其他dealer就越大越好 再睇埋d人評分
萬無一失
呢點我有考慮過,不過原廠通常都唔多車available(自動波),有d town要搭好耐車,睇唔岩就好晒時間
建議你參考Health and Care Visa內容, NHS好歡迎:
https://www.gov.uk/health-care-worker-visa
租架車揸過去?
個別要問返NHS,而英國政府都叫相關人士申請Health and Care Visa,當係資歷認證又好入場券都好,如果申請到其實冇壞
直接send個email去問就包冇死
Leeds多唔多中餐廳/中超個d(驚老母唔適應)
如果頭一年半載冇車得唔得
天氣方面會唔會成日落雨?
想問下巴打入境時過程耐唔耐?流程係點同埋有咩要注意?
都係排同一條隊還是排居民條隊?
有fd問,佢係香港有股票輸緊好多錢,諗住等佢幾年升番,使唔使離港前放晒佢?因為要報資產增值稅。同埋係外國可唔可以用牛牛交易?
應該都多,因為多華人住同埋多華人學生
無車唔係超大問題,不過係shopping 實無咁方便
落雨就主要係冬天落得多,Summer 其實都幾好陽光。不過因為落雨好多時會好大風,所以縮骨遮一開就會爛,黎到要買件防水褸
GP 要申請定,因為間GP 要啲時間入你啲資料,到你要睇嗰陣再申請會麻煩
NHS number 申請嗰陣會比埋
想問天氣通常係乾燥定潮濕多?
乾,尤其係冬天,又大風室內又開暖氣
都要睇你住嗰到係新嗰啲 underfloor heating 定傳統 radiator
Radiator會乾燥啲, underfloor heating 就好少少, 仲有機會要用抽濕機啲衫先會乾得快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞