英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
英國應該唔興籃球、連籃球場都少吧?
樓主應該同我一樣係抑鬱症。我都係本身無咩social power嘅人,所以有人話英國落bar飲酒就會識到朋友,呢種方法未必啱我哋呢類人(而且我好唔飲得)。我嘅興趣都只係上吓網打吓機同買玩具,但情緒病時真係乜都提唔起勁

請問樓主係咪獨居?(唔知你有無提過,sorry)

我未到英國,但覺得當地獨居的話,會比香港容易抑鬱(當然香港又有其他方面令人抑鬱),因為地方大,出到街可能行五分鐘都未聽到人聲,而且當地冬天令人情緒更差。仲有,人在異地,無親人無同聲同氣嘅朋友,情況會極壞

我唔識點令樓主你重拾生活力量,但你嘅感受我明,真係明

樓主已經好有心分享咗好多英國生活心得,但或者有無其他英國巴絲分享吓,點樣面對喺英國排解負面情緒嘅方法?
多謝支持

我都係唔飲酒,所以係識少左朋友

好多人都話日照時間短對佢地情緒有影響。依家夜晚9 點半先天黑,不過到左冬天係三點就天黑。我自己就無咩所謂

同埋係呀,我自己一個人住。

香港嘅政治因素更加壓抑,所以相信黎到英國大家點都輕鬆啲嘅。唔好講政治,好多人黎到英國空氣好左,啲鼻敏感哮喘濕疹好返好多,即刻個人都開心左!
感謝
去Leeds 嘅方法係咩意思? 係機場去就係Manchester Airport 上火車,應該可以兩個鐘內到
如果想打羽毛球 係咪好難揾到場同人打
法律上 係 離港係有責任要去稅局清稅的
詳情都有少少步驟
最好唔好太孟水先去搞
可以預早少少去問清楚稅局程序係點先

當然會有人覺得唔清稅唔想公開自己離港情報啦
咁呢一層就個人衡量風險
最驚係用bno離港俾港共清算
有牌一件事 你熟唔熟英國嘅practice, 英國嘅building regulations,approved documents係另一件事……
要睇要背 都唔難
香港例點玩法都係咁捱番黎
不過好大機會係做唔到則師 只可以做個小architectural designer
想問下香港P牌轉英國牌係唔係會轉正式牌?

上英國政府網睇,佢地嘅provisional driving license係比未個考試嘅人用嘅,同香港唔同。另一頁又寫左係合資格地區pass左就可以轉英國車牌
姐係係英國由香港P牌轉過去係轉英國正式車牌唔係P牌?
Geotech 應該都係跟euro code ??
我見LinkedIn 有mice 已經做到principal eng
其實係咪好缺charter eng
我地所有design (e.g. superstructure 無論bridges or building) 到 foundation (e.g. D wall, piled foundation) 都用左Eurocodes左Eurocodes成十年幾年有多.

不過有一大client, Network Rail, d assessment 仲用緊乜野codes 就唔清楚
好多人到退休都只有MICE / MIStructE, 英格蘭無香港d RSE, AP, RGE, RPE.....依類野.
我依加等緊result
睇下香港有冇機會見得成工
如果有就直接過黎
英國用timber, masonry brick, steel concrete composite多, 唔知香港則師熟唔熟....
同埋我發覺同係principal engineer 個價都幾海鮮下
由50-60k minimum去到見過有啲7080
跟住又見到幾間開40
你做開geotech? slope, foundation....?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞