英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
開返個citibank account就可以免費電匯
但Citibank 個rate好差
大額一係用ib轉囉,market rate

Wise個rate其實只係好銀行少少
冇IB戶口 好似要一萬美金黎開?
我好耐之前開,唔肯定

頭先check返Wise同citibank個rate差幾多,換25000hkd,最尾先差2鎊我諗你揀個自己方便嘅就得
一萬港元,啱啱開咗!
想問下申請visa果度upload bank statement係咪一定要up晒成份? 因為我頭頁有寫到有p loan還緊 唔知交上去會唔會有影響

我係咪應該開過個ac放錢落去再cap圖會好d
幫推
Agger,even Lidl 都無試過
我返黎啦
黎緊新一篇應該會講下個人嘅家居保安心得

呢排啲士多啤梨當造,甜到糖尿病
香港食士多啤梨中間成日都中空,英國買嘅士多啤梨就唔會(本地或者EU 入口)
Welcome back
等你繼續分享
Welcome back
可唔可以分享吓,英國有無邊啲地方可以俾錢print/影印文件?

幾張紙唔想專登買printer
圖書館或者郵局
郵局都有?
上郵局網睇過又好似無介紹

anyway, thanks
[其十一] 家居保安

英國唔同城市嘅治安可以好唔同,even 同一個城市都有分好同唔好嘅area。英國嘅入屋爆竊其實比想像中常見,所以做好家居保安係好緊要。所有嘅賊都係取易不取難,如果做足家居保安,唔單止保障你嘅財物,重係保障埋你屋企人嘅安全

家居保安將會係一個比較複雜嘅topic,亦都會好受唔同因素影響,包括你係租戶定屋主、住House 定住apartment、你嘅budget 同埋你對科技嘅熟悉程度。以下我將會分享我自己個人嘅經驗,但係唔代表係最好嘅選擇, 如果出咗咩事我都唔會負責

現今嘅家居保安同智能家居息息相關,而Smart home 嘅牌子本身都五花八門同日新月異。當大家睇到我篇文嘅時候某啲product 可能已經過時,大家請自行做research 睇下最新嘅科技同product,我之後都會分享幾個我睇開嘅專介紹Smart Hhome 嘅Youtuber 俾大家參考。事先聲明,如果我分享嘅嘢包括任何牌子,我全部都冇sponsor

以下我會將家居保安分成唔同部份,再將各部份分成唔同等級。大家可以視乎自己嘅能力選擇做到咩程度。

一。唔俾人知間屋無人
二。門鎖
三。Surveillance
[十一。一] 唔俾人知間屋無人
Level 1 打理好正門
家居保安嘅第一步就係打理好正門。
首先 ,同香港一樣,啲賊爆格實係嘗試搵無人嘅屋企黎爆。一間屋其實有唔少蛛絲馬跡可以透露俾人知間屋有無人,例如個信箱滿左、門口有parcel 放咗喺地下無人收、過咗垃圾回收日個垃圾桶重係街邊(只限House)、前門無人打理雜草叢生等。啲賊黎踩線嘅時候見到呢啲跡象,自然會揀呢間屋做對象。套用番破窗理論,當你黎到英國睇樓嘅時候,睇下你附近嘅住宅打理成點樣都可以對附近嘅治安略知一二。如果你係住House 而有養狗或者將來會養狗,係花園正門貼張內有惡犬嘅sticker 都會減低有賊入屋嘅機會

打好鄰里關係都好緊要。如果你因為唔同原因要離開間屋一排,例如出國旅行,建議事先拜託定鄰居幫手收信/parcel 或者收垃圾筒。同鄰居打好關係都可以係佢地口中知道唔同情報。以我嘅鄰居為例 ,佢係呢一頭已經住咗幾十年。所以佢基本上都識曬全條街嘅住客同埋認得出邊啲生面口。佢直頭講得出條街對上一次有人爆格係幾多年前,亦都提醒左我附近有咩地方治安比較差。之前試過出門口一個星期但係唔記得鎖後花園門,都係靠佢地contact 我提我返去鎖門

以上就係最基本表示間屋有人嘅方法,再進一步就要用空城計,用唔同設備扮間屋有人。

Level 2 Fake TV,收音機等
如果間屋成日長時間都無人,就要開始裝假狗扮間屋有人。除左開收音機,最基本嘅做法就係買部所謂嘅fake TV 放係睡房或者客廳。當你離開間屋嘅時候就開著佢同埋落窗簾,咁啲賊夜晚見到嘅時候就會以為間屋有人睇緊電視,唔會嘗試爆入黎。

Fake TV 呢個方法只係夜晚先有效,但係唔少家居爆竊係係朝早返工時間發生, 所以係有佢嘅限制。

Level 3 智能燈
如果大家對smart home 有認識又或者近年行過下大間嘅豐澤或者百老匯,都可能知道智能燈膽係smart home 最基本嘅一個範疇。Smart bulb 除咗可以用手機app 遙距開關,重可以set programme 自動開關,比起就咁一部假電視更加逼真。不過裝假狗始終都係裝假狗,假電視同smart bulb 都唔可以真正實際阻止個賊入屋。不過其實smart bulb 本身日常生活都好方便,價錢都開始平民化,大家黎到英國不妨研究下。

智能燈最大路嘅就係Philip Hue (特貴)同埋IKEA TRÅDFRI,Lidl 最近都開始有自己嘅智能家居,佢啲燈膽我覺得比得上Philips Hue 有餘。以上三個牌子都係行Zigbee (一種制式,本質上其實都係Wi-Fi,不過你當好似Bluetooth NFC 咁),要額外買一個hub 接駁你個router 先至可以用。如果嫌太複雜啲嘅可以選擇行一般2.4 Ghz Wi-Fi 嘅智能燈膽,咁就只要電話安個app 就得。但係大部分都係中國牌子e.g. 小米,用唔用得過就自行斟酌啦。

[完]

Sorry 因為琴日有突發事所以出唔切文,多謝咁多位幫手推post 黎緊出文會regular 啲,大家有咩想我分享都可以提出,如果我熟嗰範嘅我就會加入個to-do list 到將來出post 分享
Google doc archive: shorturl.at/kuDKO

Update:
[十一。一] 唔俾人知間屋無人
--------------

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞