英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
留名
Google document 入面有完整攻略
暫時因為driving test 啱啱先開始返所以好多人考
Typically 啲人學三四十個鐘就可以去考,可能一個星期上兩個鐘咁,不過你學速成班咪快啲上完。
呢啲係食免稅額啫,唔係真係逃稅
一張醫生紙拎一次藥 -> 當然

你食完曬藥, 可以打俾GP 要repeat prescription

另外有幾個websites同GPs有合作, login之後可以預約睇醫生/化驗/見護士, order repeat prescription.
https://www.nhs.uk/nhs-services/online-services/how-to-order-repeat-prescriptions-online/
稅收呢個太複雜啦,自問無信心講得好,同埋一講錯可能害死人
謝補充,請問可唔可以放入Google document 到? 會落返credit
會,我用嗰間好似係半年要top up 或者打電話一次
Thx
防盜呢一part都要留意,d賊好鬼狼死,真係要花d心思
英國人生仔好似唔會考慮收入咁
勁多住Council House 嘅(英國公屋)都係拖住三四件咁
巴打英國啲師傅會唔會閪面屌人
係,我間大學圖書館都係咁,自己搭都要on99 係到等
有啲會架,不過無香港咁惡咁解
英國啲大公司多數都閪,所以建議搵返local 個人driving instructor,又平啲又好人啲。
可能香港生活壓力大,生仔都要計過數先
咁生仔係應該做planning 嘅
其實過黎生唔生活到好睇你本身有幾多積蓄,同埋本身做開邊行
下,原來list入面咁多間診所都可以訂
好似for市民平時快速測試
Thx 先上面有巴打覆左

有好多間指定診所有得訂

政府又話指定兩間既
原本得一間tim, 但結果做唔切
初初出有人過哂10 days 都未收到test kit
最後先加其他provider 落list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞