英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
俾晒一年租就梗係租俾你 有價講添
利申我就係咁
我頭一個月租bnb隔離先
其實我覺得預鬆啲好 e.g.個半月
始終唔係一睇就睇啱 quarantine 又睇唔到樓
都係喺Rightmove搵
我之後租一年 點都親身睇過好啲嘅
學校呢樣野真係好煩
如果有錢
會唔會揀私校?
小朋友好似少啲機會學壞?
CasualUK 都多人
[其九。上] 有圖慎入!英國常見pest

首先,好消息係英國係無白蟻同埋基本上無甲由同蚊(我係英國七年都無見過)
。壞消息係英國咁多草地同綠化帶,昆蟲自然多香港好撚多。係英國嘅屋好多時抽氣扇同燈掣係hardwire 埋一齊,無得唔開燈同時開抽氣扇。試過有一晚夏天沖完涼之後開著窗同埋燈/抽氣扇瞓,半夜去痾夜尿成個天花板都係一點點,成晚結果就真係捉蟲唔駛瞓。以下等我介紹英國幾種常見生物,以及佢地係咪有害同埋有無急切性去處理(係最低, 為滿分)。

蜘蛛

有害?:否
急切性:
雖然蜘蛛係好核特,但係英國室內嘅蜘蛛基本上都係無害,重幫你食唔少昆蟲,其實係益蟲黎。我係室內見過最大隻嘅都係一寸樓下嘅幼身蜘蛛,唔同澳洲嗰啲食人異型。係英國就要習慣同佢同共生,如果真係開始多啲,人道啲嘅就可以用手提吸塵機吸走去再係屋外放生。

Daddy-longlegs(Crane fly)

有害?:否
急切性:
英國同美國嘅daddy-longlegs 似乎唔同,美國指嘅係一種蜘蛛,英國指嘅係一種草蚊,一般係一寸幾咁上下大,外型似有翼嘅蜘蛛。因為佢一飛就好撚大聲,雖然佢唔係害蟲但係我真係好撚怕佢。Daddy-longlegs 多數係夏天嘅夜晚飛入你屋企,我每次都係搵火酒或者電蚊拍殺死佢。

黃蜂 Wasp

有害?:是
急切性:
同蜜蜂唔同,Wasp 係出曬名嘅asshole with wings。俾佢針到好多人會有過敏反應,成世人就要戴著枝腎上腺素針保命(用黎急救過敏反應)。如果飛左入屋就要快啲殺死佢,同埋如果發現屋企附近或者後花園有黃蜂巢,首先睇下你個市政府有無提供pest control service,如果無嘅就要自己出錢搵BPCA 認可嘅滅蟲公司,千祈唔好自己用津路水泡。如果個巢係蜜蜂honey bees 嘅就搵啲local beekeepers 處理

[完]

今日講住咁多先,黎緊會講多四種生物,請stay tuned 同俾個正皮支持
英國人興唔興裝蚊網
起碼肉眼見到嘅昆蟲都擋到
唔興呀,最少我無見過人裝。英國佬由細到大乜都見慣啦
不過要搵就應該實有嘅
感謝巴打四重加密出oost
Daddy long-leg 真係好撚恐怖,好驚整死呢啲咁大隻嘅昆蟲
細個住過下host family屋企,個home媽話蜘蛛代表lucky所以唔好殺佢地
Google doc 無得四重加密,我可能要直接放相
我都好怕daddy longlegs
咁肉酸 住house搞到監獄咁樣
D蟲又唔咬人我唔會擋
見到蜘蛛我會用掃帚垃圾鏟捉佢放出去
英國有無電蚊拍賣?用嚟殺吓蟲
有呀,無電蚊拍我應該燒左間屋
蚊網咋喎
咁都似監獄?
倫敦 未見過有人裝
可能冇幾個月會開窗啦
英國冇蚊?你認真?
Agger
真係好怕昆蟲嘅都可以係買枝滅蟲燈放係室內用嘅
啱啱check 過,似乎原來南部暖啲嘅地方係有蚊
Google doc archive: shorturl.at/kuDKO

Update:
[其九。上] 有圖慎入!英國常見pest

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞