英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
想問下係咪得 police.uk 呢個網可以睇到果區crime rate
https://www.police.uk/pu/your-area/greater-manchester-police/longford-east/?tab=CrimeMap
想問下仲有冇其他網check crime rate唔錯的?
本身自己有睇埋下面呢個網
https://streetscan.co.uk/postcode/m14-5tq
想睇多1-2個 thx
同國同貨幣,好似免費
應該話,如果英國,當地銀行之間轉英磅應該免費。

其他貨幣未必
Lloyds好垃圾 以前讀書 同flatmate都比人盜用過
本身係uk想開barclays/Lloyds多過hsbc, 聽你咁講睇多啲barclays資料先
有冇巴絲係birming 成個城頹到 啲人個個睇落都奇撚怪怪
[三。八] 抑鬱症睇醫生流程
係英國抑鬱症(Depression)唔係好嚴重case 嘅一般都係交由GP 處理,要睇得精神科醫生(Psychiatrist)嘅都係啲重症e.g. 有幻覺或者嚴重自殺傾向。不過同其他病一樣,如果大家覺得自己有需要睇醫生又或者本身係香港已經有睇開抑鬱症而想係英國繼續睇嘅,大家都係要由GP 開始睇起,再由佢決定有無需要refer 俾精神科醫生。

當大家book appointment 嗰陣,接線生就會問定一啲基本嘅問題黎睇下你有無即時嘅危險e.g. 有無自殺念頭。如果對方覺得你有即時危險,一般都會轉介你去急症室或者專門處理精神病急症嘅所謂Crisis team。如果你無即時危險,對方就會幫你book appointment 睇GP 或者其他受過精神科訓練嘅醫護人員,同時係你等appointment 嘅期間俾定你Crisis team 嘅contact。

當GP 診完症之後認為你有需要接受抑鬱症治療,一般就會俾以下兩個option 你:心理輔導同埋食抗抑鬱藥。心理輔導(有好多唔同嘅叫法,e.g. Psychological Therapies, talking therapy, counselling, CBT)就一般會轉介俾所謂嘅IAPT (Improving Access to Psychological Therapies)負責,由佢地幫你度身訂造合適嘅療程,詳情GP 自會交待。抗抑鬱藥(antidepressants)就由GP 自己開。抗抑鬱藥一般嘅療程都係半年起跳,視乎需要再作延長直到可以停藥為止。由於抗抑鬱藥需要連續食返幾個星期先至會起效,而係起效之前可能會有短暫嘅反效果,GP 一開始只會開一個月嘅藥,然後安排你覆診黎睇下有無需要較藥。如果隻藥同個劑量啱嘅先會開長啲藥俾你再定期review。

---------------------------
我食緊嘅Fluoxetine 20mg 係最低嘅劑量(dose),食左幾個星期之後開始覺得情緒好左,食慾都回覆返正常,同埋無再咁想自殺。最近接受左幾次心理輔導,每次一個鐘,有個third party 可以傾訴下都有啲幫助

NHS 新出左個app 可以一站式book appointment、睇返自己嘅NHS number 同埋醫療紀錄/藥單,不論睇醫生同埋攞藥都好方便,強烈建議大家註冊左GP 之後即刻download(https://www.nhs.uk/apps-library/nhs-app/

Toilet paper 係,其他所有紙巾(包括面紙,一包包嘅紙巾同廚房紙)都唔可以,係一定會塞
除左返工之外都唔難生存,因為買餸可以online delivery,除非你住嘅地方係一個鐘先有一班巴士出Town
係英國考車好似難過香港,同埋要起碼英文要夠考筆試同埋同師傅或者考官溝通。
建議搵獨立教車師傅(https://www.gov.uk/find-driving-schools-and-lessons),大型嘅駕駛學院好多好伏。
1. 無
2. Leeds? Leeds 係火車站大站,去其他大城市好方便,治安應該不過不失?個city centre 都算有啲嘢做下嘅
樓主情緒有改善,連登仔倍感安慰
樓主生性
所有都係由GP refer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞