英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
應該食得太鹹
高血壓好大部份因素係遺傳
加上ready meal通常唔會用d靚料新鮮料
所以一定加大量調味料嚟遮住d唔新鮮味
成日食真係唔多掂
咁無啦 無英國經驗好少開到稅前30k
[四。六] 單車
考慮因素
因為英國嘅公共交通比較貴,所以唔少人(包括我)都會以單車代步。但係並唔係每個城市都適合踩單車。英國踩單車可最少有七成時間要係馬路,其餘三成係好彩有獨立嘅單車徑。一個城市啱唔啱踩單車有好多因素:

一。路面繁忙程度。繁忙嘅城市e.g. London 應該係Hardcore mode,只係比老手揸。馬路上有好多hazard,例如大車e.g.巴士同貨車、迴旋處等,無返咁上下路面經驗都唔好踩。

二。司機態度。我住過大大少少嘅城市,有啲高汁啲嘅城市比較cyclist-friendly,例如司機會讓單車過先。有啲差啲嘅城市直頭會俾大車貼到實。

三。有無單車徑
英國嘅所謂單車徑大部分都係係馬路靠行人路邊劃條細細嘅行車線俾你。好彩嘅先會有獨立嘅單車徑(多數都係穿過公園或者綠化帶)

四。Road condition
英國嘅路面大部分都爛到仆街,好多potholes。而好多渠冚都會係單車徑上面,條車軚幼嘅話重可能會攝入去,輕則炒車重則撞車。決定踩單車前最好就睇下你想踩嘅area 嘅路面狀況如果。

除此之外,英國唔少地方都好多上落斜,每日踩單車會好辛苦。如果你打算踩單車commute 要考慮埋你嘅體力。

五。冬天氣候(及路面情況)
英國唔少地方冬天都會落雪或者路面結冰。有時就算無落雪都會有所謂嘅Black ice,即係一層薄薄嘅冰(溶左雪再結冰)。因為太薄所以好難察覺,到你發現嘅時候就已經跣左車。有啲路段市政府會落grit 防止結冰,有啲就無落。所以其實一入左冬就要開始留意天氣報告,得返攝氏兩三度(特別係朝早未出太陽)就唔好踩單車啦。

新手上路tips

一。單車有分Hybrid bike, road bike 同mountain bike。雖然Road bike 係好型同好快,但係基於英國嘅Road condition 太差,其實我係建議買返hybrid 或者mountain bike。

二。英國一入冬日照時間就會好短,可以下午三點就天黑。所以車頭車尾一定要有燈,最好著埋反光衣。

不過如果架車泊係公眾地方長時間,最後就拆走啲燈,因為有機會俾人偷(有啲人連sit 位同車轆都會拆埋)。

三。除左燈同反光衣,英國踩單車最好戴返個頭盔。頭盔個個都會戴,所以唔駛怕柒,同埋始終命仔要緊。冬天就要有埋手套,因為隻手真係會凍到痛,控制唔到㗎單車。

四。英國好多剪鎖偷單車,所以單車鎖一定唔可以慳。千祈唔好買啲圈圈鎖,嗰啲一剪就爛。要買就買呢種D-lock。

鎖單車都有學問,最少都要做到一個tick。

記住,所有賊都係取易不取難。

五。正式踩出街前首先要習慣有車係你身邊駛過嘅感覺,建議最好就係無咁繁忙嘅住宅區練習下,儲下路面經驗。

六。踩單車一樣要跟交通規則,轉彎打唔到燈就要靠手勢。

七。出發前請用Google map 睇定路線。我建議係Amazon 買定個Holder 放個電話係手柄,開住Google map 聲音加畫面導航。

[完]

單車篇就講完,交通篇基本上就已經完結。下一篇我應該會講下同英國人嘅溝通技巧,特別係small talk 方面,大家請stay tuned 同俾個正皮。
無咩經驗,真係唔清楚

已放入Google document
想問呢啲係victoria 搭既coach
係咪都可以早幾日係online買飛會平啲?
因為好似唔係所有coach都under national express

例如OxfordTube etc
去nhs做consultant 類別可能有啲可能既
不過稅後都25kup真係要專業人士/ manager 先得
25k up 係講年薪稅後25k 英磅,定係月薪稅後25k hkd?
咁你個朋友而家洗唔洗食降血壓藥個啲?
點醫
有陣時見到路邊啲單車
明明有用D lock 鎖住
但係無左其中一個車轆
因為啲賊連車轆都唔放過
會偷車轆
hkd 啦
跟返你
月薪稅後25k hkd
無問太多, 因為依 d 係人私隱.....
[四。六] 單車
有陣時見到路邊啲單車
明明有用D lock 鎖住
但係無左其中一個車轆
因為啲賊連車轆都唔放過
會偷車轆

我住個頭火車站出面有好多
想知如果踩左去d離市中心遠少少既shopping mall/ 大超市,我見有時未必有單車位
呢d情況就咪通常求其搵個位鎖到架車就得?

踩馬路我係香港都慣左,但係鎖車反而唔係咁熟
如果無單車位我就求其搵地方鎖,無人會趕嘅
如果稅前呢
我唔知你aim咩工啦
Entry role 20k-30k
Senior/Associate 27-40k
Am/manager/40k up
Director 60k

應該係差唔多 有錯麻煩其他巴打補充
你預below 50k 一個月扣埋NI Council tax 大概20-24%
唔知幫唔幫到你 睇錢份上一定香港好
依度work life balance 生活平淡啲
Scooter 係行人路應該都ok 嘅
雖然速度慢啲,但係最後就戴返頭盔啦
Scooter 應該好少少,滑板係行人路踩就好「dun」,都幾辛苦下
無記錯而家喺公眾地方玩scooter係犯法
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞