英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
thanks for sharing
岩岩睇左D資料
最少要做10年以上先有得拎退休金
做夠35年就全額

eg:如果做左20年就按返比例
=Pension week$ x (20/35)
英國係咪好多城市都鍾意踩單車返工
你賺一份人工,人地都係賺一份人工,平起平坐。
當搵到£20/hr咪得囉
想問問火車同巴士個兒童收費,感謝
講多啲coach。如果由London 東面啲埠仔去西面,比如去reading ,火車要係London 轉幾程地鐵,坐 coach 全部喺 Victoria 轉車,落車之後行過對面馬路等上車。但有時中間要等好耐,可以放低行李出去食嘢.行街,我試過去白金漢宮睇完再翻去搭車。
上車前要睇清楚邊個bay 有人查飛。
個個城市唔同,火車又有早鳥優惠
仲未計single/return/weekly/seasonal票
如果你中年之後至到英國, state pension 未必夠俾你有好退休生活. 要自己投資, 再加company pension.

樓主早晨, 新post 留名, 再次多謝樓主
實際數字好難答你,始終所有都係私營公司,唔同城市或者公司有唔同收費。
以我住開嘅area,搭兩個鐘火車去機場用railcard 7 折後大約十幾鎊一程,而我屋企搭十五分鐘巴士要兩鎊單程
謝補充,介唔介意我放埋落個document 到?會落返credit
英國時間午安,多謝支持
我親戚喎,好威風
我又覺得幾爽
以前科學園返工
仲要成日踩半個經鐘單車返工
香港仲要咁閪熱
得閒上YouTube search London cycling

呢度踩馬路都唔易,側邊d大車都唔會真係話下下讓你
30歲左右黎咪岩岩好
中間失業斷咗係咪當你無供
英國佬啲嘢唔係咁簡單 因為有啲人真係幾十年工作生涯裏面 可能有一年至半年冇嘢做
樓主可以考慮寫下超市
分tier (個人推斷)
高檔:Waitrose m&s
Mid: Morrisons Sainsbury Tesco
平:asda lidl aldi
好似話係累積
你每月有交NI
夠年期無論交多與少就得
所以我有個uncle過去美國
本身佢都有千萬家身
佢都話點都搵份超市汁野黎做
因為老左可以享用某d. pension/ 政府福利

其實防止社會養賴人
支國人黎香港可以成世唔做野之外
除左拎綜媛 特快上公屋
65歲身家報稱少過約20萬就可以拎老人津貼千幾蚊
70歲又可以拎高齡津貼,千幾,加埋3千幾蚊
移民過黎香港又唔洗教IHS 之類既野

咁樣香港仲維唔維持到廿年
想請教下點樣轉英鎊過去 用Citibank global wallet可以搭到車嗰啲?
開左個英國account 之後係香港telegraphic transfer 去英國account
你張英國銀行卡上面會有兩個number, 一個叫sort code 一個叫bank number(Sort code 係類似英國間銀行嘅編碼)。你俾呢兩個code 再加其實資料俾香港銀行就得。呢兩個code 就好似寄信嘅收件人同地址咁,千祈唔可以錯。完成之後通常一個星期到就過到錢。

唔識global wallet,但係英國周圍都收Visa 或者mastercard
好,等我Mark 低
我覺得 tesco 比 sainsburys 低少少.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞