英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
價錢平啲,但係quality 其實真係無咩分別 Taste the difference 可能好過Tesco Finest 1% 咁
要我細分單超市好唔好 我會睇organic 嘅菜多唔多選擇 , 自己牌子 processed foods多唔多有 E numbers 嘅 additives, chemicals。
肉我唔識分, 因為好少食肉.....
咁複雜
我係睇邊間超市嘅叮叮飯好食啲
[其四。四] 內陸機

大家相信都聽過London Heathrow Airport (希思路)同埋Manchester Airport。但係英國除左呢兩個機場,重有好多細機場做內陸航線。由於英國嘅火車出名貴,而唔係每個地方之間都有直線火車連接,好多時坐內陸機其實會重快同平過搭火車。例如以我所知Scotland 或者England 北部去Wales 南部e.g. Cardiff, Swansea 係要兜個大圈轉車(要往南搭到去London 再往西搭去Wales),坐火車閒閒地係要五六個鐘。如果搭內陸機就可以直線去到目的地,又快又慳錢。

依家因為武肺所以內陸機好似重未開返,但係到左Lockdown 完結,大家安排行程時不妨Google 下有無內陸機。

搭內陸機機票價錢雖然平,但係其實有唔少hidden cost,例如每件行李要逐件計錢,劃位又要加錢,機上飲食又要錢,大家要留意。順帶一提,由於內陸機係靠以上方式賺錢,行李重量係捉得好緊,多左0.1 kg 都要收你錢。有啲細機場嘅磅係要俾錢甚至無磅,所以出發之前執行李要磅好唔好過重。根據我個人經驗,香港嘅地勤(特別係CX)係比較鬆手,有時過左2-3 kg 都會俾你過,而係英國嘅國際機場地勤就唔係個個都咁鬆手,就算鬆都係鬆你1kg 到,太多就會叫你再pack 過個行李。

實際上嘅留程同搭國際航班一樣,一樣要過安檢之類,所以無謂浪費大家時間再解釋。

[完]

單車篇打到一半,依家食個飯先,食埋飯再post 上黎
可以介紹埋啲小型吊磅
under100g一個但係超好用
第日坐壞人air easyjet呢類嗰陣都會用到
會唔會有人用transferwise
呀,Good idea,等我一陣放埋上黎同落個Google document
稅前定稅後先
舊post 咁多版係難追啲嘅
社科係指social science? 坦白講真係唔清楚,睇下有無其他巴打識答
我有個朋友, 五十歲唔係肥人, 唔係點自己煮飯, 成日食ready meal, 依家有high blood pressure.
唔緊要
最近睇緊right move
想問Manchester Swinton 環境如何
想買間平平地既flat
我嘅未來
稅後嘅話英國黎講應該係幾高人工下,係英國真係要預左未必搵得返呢個數字
佢嘅身型唔似有高血壓 所以佢有呢個病我都唔知 係幾個月前佢同我講 打咗武肺嘅疫苗 嗰個時候 nhs 只係安排六七十歲嘅人打針 我就問佢點解你要可以咁快有針打 佢先同我講有呢個病
會唔會再加上無咩運動,唔多食蔬果,其他生活習慣又唔好?
佢係東北亞人(日, 韓個批), 都有d運動(單車), 蔬果食幾多我就唔知, 生活正常, 唔飲酒食煙.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞