英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
想搵牙醫剝牙通常係去私家定nhs?
紙巾
無錯
死左嘅還好,生嘅真係要用手提吸塵機
Google doc archive: shorturl.at/kuDKO

Update:
[十一。三] Surveillance
[十一。番外] Smart home 入門
--------------

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
住就一定Airbnb 舒服啲,有個kitchen 可以自己煮下嘢食,唔駛餐餐捱外賣
不過租Airbnb 就真係hit and miss,睇你好唔好彩
建議大家貢獻啲住完覺得好嘅bnb出嚟,整個表等嚟緊嘅巴絲唔駛中伏
想問有冇轉錢去英國既方法介紹?
我都頭痛緊,開咗 interactive broker , 點樣由香港銀行入一二百個入去?入幾十個比個friend 都問咗一輪。
Push
係撞彩
其實係㗎,不過你要隔離住酒店嘅話,間房差你都應該唔可以即刻轉酒店
個host 再差你都唔係要頂好耐啫
但係應該都繼承到父母既visa?即係有nhs?
自己一個人就黎出發,做咗D功課想向有經驗嘅人再問多些少,唔該哂先

打算先BNB,去到完咗隔離就去親身去睇share house/share flat,請問係唔係大部份一個人去嘅都係BNB? 先租1個月BNB夠唔夠? 同租share house係唔係都要多數要租半年以上? 因為唔知工作配唔配合到or 同間屋/D housemates O唔OK,想個租約時間短D可以彈性D易D轉屋。
同埋New housemate preferences個References? YES, 係唔係指之前租其他屋嘅屋主reference? 係嘅話我呢D新到UK嘅係唔係一定租唔到依D house?

打算第一個落腳點係Reading,有冇巴絲去過/住過依度? 覺得點?
因為我search完覺得crime rate唔算高,去London Paddindton都係大約45分鐘,就算揾唔到
附近嘅工都可以揾london嘅,唔知我嘅分析有冇錯

都知多問題咗少少,不過人生路不熟,愈解決得多問題就愈安心,希望有巴絲可以分享下,多謝!
可能答唔到你想要既答案 希望唔好介意
share house好睇你同人夾唔夾得黎 我自己做例子 我算係夾唔黎 雖然冇咩野 但移家自己住flat覺得好好多

住既地方睇你自己會唔會揸車 唔會既話最好附近(30分鐘walking distance)內有大supermarket, 有家用/電器舖更好

揀住既地方我之前都差唔多會行晒成個區(呢樣我自己既話一定會做), 睇下環境如何, 多數有咩人, 有咩舖頭, transport
請問樓主初來UK 去邊度住啲租冇咁貴同方便搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞