英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
咁比想像中平喎
我意思係你之前係香港買落既保險點處理?Cut洒佢?
我漏左已計埋我地三個大人既超市買餸費
想問下遺產稅
如果老豆無英籍
我去左英國拎左英籍
咁我拎老豆遺產個陣駛唔駛比遺產稅架
唔駛
遺產稅係當英國稅務公民過身先收
其實自己食咩冇所謂,係擔心唔夠錢俾小朋友
想問呢個價,附近有冇好學校
巴打可唔可以講解下考搵食車(貨車/巴士)既細節?
已知香港套英國牌只計電單車,私家車,3.3t以下貨車

其他牌冇得套要重考
諗住帶埋屋企老人家過去
佢有長期病要食藥, 交左IHS又60歲以上係咪會免藥費
免費巴士就要入左藉先有?
咁我拎左遺產有咩稅要比?
income tax?
校網真係要 study 一下先得
google 下係咪真係咁難

冇錯 要做多好多功課 一般見到都比附近貴幾多
真 其實各討論區講嘅 包括我講嘅都可能錯
Gov.uk 就乜都寫晒 去睇其實最穩陣
巴士收費全國唔同 老人家俾幾多 應該睇你住嘅地方個local council 俾巴士公司有幾多補貼
我上網睇過住果度60歲以上巴士有free pass
不過要permanent resident先有
permanent resident即係要5+1後做左BC先係?
permanent resident 唔一定要有BC, 你住左幾年(5 years on BNO Visa, work permit, 3 yrs for spouse visa holder), 申請左 ILR 就算 permanent.

不過巴士公司係收費個度, 對permanent定義可能有d唔同. 可能係話你係個一度住左一段時間, 有俾council tax, 唔係個一d唔係住係你個區ge.
多謝巴打既資訊
保險如果唔包你係外國嘅咪cut 曬佢
同埋醫療保英國基本上都用唔著
但係我要cut 又會蝕好多錢,唔cut 又怕如果佢派紅利要抽稅
交左IHS 應該就等於可以用NHS,之後就同Google document 所講嘅一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞