英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
好似以前生得多, benefits越多, 不過Tory 政府好似十年,八年前改policy, 好似benefits之類俾到兩個細路. 生第三個食自己.

以前好多jetso, 申請ILR好似係free.
都係,如果有錢買到間屋,慳啲點都生存到
好似間間唔同價錢 越貴越穩陣
比唔到意見
只能夠話下面呢間係原本第一間, £210
CTM, administering NHS Test and Trace tests

我自己會揀郵寄既, 自己test完再封好掉落指定postbox
應該會好過去center (因為唔一定就腳呀)

或者你可以去隔離post 問下最近到英國既巴打用邊間既
睇佢lab 係邊, 你如果係london quarantine 但揀左間愛丁堡既就會用多啲時間先寄到
Many thanks
Icic 即係揀間近自己落腳
樓主係香港啲保險係唔係洒?英國果邊紅利好似要抽稅
可以呀
上面我篇文講左 #228
我住倫敦 zone 3 三個大人,每月支出唔計養車既話,2000 鎊左右。已包 council tax, 水電煤寬頻手提電話費,呢個仲要係仲係有啲凍既二月三月既統計
我係好明,你係想問買唔買保險?定係問緊投資相關嘅嘢?
唔係好明
英國唔住London 其實生活指數算低,慳住洗is ok
請問如果到步後先用住香港嘅debit card的話,因為香港卡密碼用6個位,但我知英國當地好似係用4個位

咁如果買嘢/㩒ATM,會唔會入唔到6位密碼?
樓主可唔可以分享下搵工篇
[其六] 日常Small talk

小弟本身係香港已經係個唔多朋友嘅毒撚,黎到英國識英國人真係好痛苦。再加上我唔飲酒,結果就更加難識朋友。雖然依家其實都係得幾個英國friend,但係起碼同鬼佬溝通無再好似以前咁吃力。以下係我係咁多年同鬼佬溝通學到嘅小技巧

一。鬼佬問You alright?/What's up?/How's it going?/How are you? 呢類其實並唔係真係問題黎,性質上其實只係打個招呼,同say hello 差唔多(瑞典人Pewdiepie 前幾日先有屌過呢樣嘢)。其實你唔需要真係詳細答佢,對方都唔expect 你同佢真係吐苦水。呢啲問題你只係需要mirror 返佢條問題就得e.g. Yeah, you alright?/Not bad, how are you? 之類。 如果係How's your day? ,就可以用一兩句概括,然後再mirror 返句How's your day就得(e.g. Yeah, not bad! I just went for a walk with my dog! How's your day?)。

二。如果過左打招呼個phase 都未開始搵到話題,下一步就係講天氣。英國天氣變幻莫測,上一秒有陽光,可以下一秒開始落雨甚至落冰雹,然後過五分鐘後就萬里無雲。所以講下當日嘅天氣就係最好嘅ice breaker。天氣好嘅就讚下個天,講下自己好想出去室外飲杯嘢唔想留係室內開工/番學。天氣差嘅就屌下British weather,講下天氣變得幾快

三。如果英國人見你唔係本地人,通常就會問你where are you from? 你答左香港之後,自19 年反送中開始,佢地就好興問How's the protest 之類嘅問題。鬼佬多數因為怕敏感同offend 到你,所以唔會assume 你係撐送中定反送中。呢個時候就好睇場合同埋你認為個鬼佬有無興趣繼續傾呢個話題。如果對方係有興趣嘅通常都有啲cues,例如係後生仔嘅就會話我去過香港玩或者前排係BBC 睇到好多新聞,老人家嘅我自己見過話老竇去過香港當兵。呢啲情況我會特登少少dramatic 咁講「Yeah, we're fucked by the Chinese Communist」之類。對方聽到就通常會嚇一嚇,但係見你咁open 咁講,就會放低戒心同你講深入啲,同你一齊屌下中共(呢個係香港人大外宣嘅好機會)。但係如果對方係無興趣嘅,我就多數答佢「The protest has been pretty quiet recently, partly due to the government actions and partly due to COVID」,將個話題拉去武肺呢個大家都可以contribute 嘅話題到。
[其六。續]
四。除左問How's Hong Kong,另一條熱門問題就係How long you have you been in the UK? 同埋你黎英國讀書定做嘢(或者你以前係香港做咩)。接住下一條問題就係 Why do you choose to come to XXX (e.g. Edinburgh)。基本上呢啲都係照直答就得,例如你鍾意附近個環境,你之前黎過旅行好鍾意個城市之類。

五。有時對方會出於禮貌或者真心咁讚你英文好。呢個時候除左講多謝,我多數會解釋埋香港由細就要學英文咁。有時有啲英國人就會開始話香港人嘅英文普遍好過中國人,然後又係一個大外宣好機會

基本上我係英國識人都係跟足以上formula。識落左之後有共同嘅經歷就會容易啲搵到共同話題同拿捏到合適嘅距離。香港人其實係small talk 上唔一定要做主動。啱啱開始嗰陣大可以俾英國人作為東道主lead 個話題,你跟住佢個flow 就得。其實英國人係同外國人打交道呢方面可能重驚青過你(都係怕offend 到你),所以大家真係唔駛怕,過到黎慢慢浸就會學識同人small talk

如果對方發現你英文唔係咁好,其實多數都會講慢啲黎就你。如果你真係因為各種原因聽唔明(e.g. 對方太快或者口音太重),亦都可以坦白同佢講(e.g. I'm very bad at accents.)。口音本身都係一個small talk 嘅common theme,所以唔駛怕講完會dead air 之類嘅尷尬場面出現

[完]

Small talk 就暫時係咁多先,如果我有咩靈感會係未來再update。多謝大家一直追post 同支持

大家歡迎前往Google document 重溫舊topic,當中加入左唔少巴打嘅補充,係到順便多謝其他巴打嘅付出

https://docs.google.com/document/d/1Yp50IXrLaCIDy6faPg8SUOuzSN6HBBYsMvNm6T5GHXM/edit?usp=sharing
巴打Lm 得合時
我因為個人原因所以寫唔到,不過係呢個post 同舊post 有好多搵工嘅討論(ukengineer 巴打有好多嘢分享過 ),不妨用追故模式睇下

以我所知係可以嘅,個system 分得出
漫遊收sms

已落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞