英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
頂 咁嚇人 我老婆勁驚蜘蛛…
睇耐左就唔驚
同埋通常好細隻
細size過手指甲
佢張相果d大過手指甲好多喎
英國有冇好似香港既電腦商埸? 專賣電腦, 手機, 遊戲機, 電子產品?
無啦,選擇都唔多,你睇吓啲半導體晶片同CPU邊度最發達最勁就知
[十一。三] Surveillance

如果大家係一支公黎到英國,間屋少不免會有無人看住嘅時候,結果就好容易成為啲賊嘅目標。就算係成個家庭搬過黎,都可能因為大家要返工返學或者去旅行而令到間屋出現真空。所以有一套監控系統都幾緊要,可以俾你遙距掌握間屋嘅狀況

以前係間屋有保安系統係有錢人嘅玩意,但係自從smart home 開始平民化,一般人都可以自己set up 一套系統,又平又好過出面搵公司做。事關出面啲公司好多都係收月費,正所謂小數怕長計,更何況嗰筆月費應該都唔係小數。不過自己set up 要除咗要有啲基本嘅維修同電腦知識,有啲嘢重要請專業嘅電工搞。加上有啲device 買返黎只有基本嘅function,要啲advanced 嘅功能(例如cloud storage 啲鏡頭錄影)可能都要俾返少少月費,所以大家買件product 前要做足功課,諗清楚有無啲咩hidden cost 同自己係咪真係有需要。大家可以視乎你嘅需要買唔同嘅設備或者加錢subscribe 付費plan

以下提到嘅smart home product 出名啲牌子有Amazon 嘅Ring 同Blink(兩個都要月費先有錄影功能,自己用緊覺得一般),Google 嘅nest (唔知駛唔駛月費)同 eufy(好似買左個local storage 就可以揀唔駛月費)。

Level 1
如果大家初初嚟到英國有啲手頭緊,但係住緊嗰頭治安又唔太好,咁就可以用以下兩個方法頂住先。

第一個方法就係用所謂嘅dummy camera,其實都係裝假狗嘅一種。大家只需要上網買呢啲假嘅CCTV 返黎安係室外嘅牆或者放係地下向街嘅窗台就得。啲賊都係取易不取難,唔會真係同你慢慢check 個camera 係堅定流

第二個方法就係買啲平平哋嘅室內真camera。依家基本上四五百蚊港紙內就已經可以買到一個,但係就未必包錄影功能,只係俾你最基本咁用部電話隨時開個camera嚟睇,要額外嘅錄影功能就可能要加錢俾月費。不過反正dummy camera 都要一舊錢,不如加少少錢買個真嘅室內camera 影住條街

順帶一提,如果係住house 嘅話正門出面嘅燈最好要有個motion sensor (PIR sensor),夜晚有人行過就會著燈。除咗平時返屋企可以照明,重可以俾你知道間屋出面有野行過,不過唔一定係人,可能有時係貓狗甚至狐狸(英國唔少地方有野生狐狸,size 可以大過隻狗,不過其實佢驚你多過你驚佢)。

Level 2
如果大家間屋係自己買嘅,咁就可以考慮下裝啲室外嘅camera 同埋video doorbell。基本上市面上嘅camera 都有night vision 同埋motion sensor,只要係正門或者後花園有人行過就會send notification 去你部電話。有啲室外嘅camera 係連埋floodlight,可以提供額外照明同埋嚇走啲賊。不過室外嘅cam 唔少都要拉電線,如果大家唔識嘅就請搵返專業嘅electrician 搞,唔係電死就無命賠。如果大家係住apartment,咁就要check 清楚安video doorbell 係咪合法,因為會影到公眾地方或者係對面屋,我唔太清楚相關嘅條例。有啲video doorbell 係用電池安裝係道門上,可以係你搬屋嘅時候隨時拆走,唔駛俾個landlord 屌

呢啲video doorbell 會包埋mic 同speaker 可以俾你經電話或者voice assistant(e.g. Alexa 同Google home)同門外嘅人對話。Video doorbell 一大功用就係當你有parcel 但係個人唔係屋企嗰陣,你可以拜託佢放係安全嘅地方(e.g. 自己屋企回收筒內)或者交俾你鄰居代收,唔駛怕delivery 條友收返個parcel 或者俾人偷parcel

除左室外嘅alarm 連motion sensor,大家重可以係門窗安裝一個細細嘅door sensor,只要一有人打開到門就會send notifications 提示你。不過如果個賊係爆玻璃入屋嘅就當然唔會detect 到

Level 3
有啲公司嘅product 會有埋burglar alarm system。如果個system detect 到間屋係無人嘅情況下有人開門或者開窗,啲門窗嘅door sensor 就會activate 個alarm system。如果入屋嘅人過左一段時間都唔deactivate 返(用密碼或者key fobs),個系統就會響起警鐘、send message 提示住戶甚至幫你打999 報警。呢類system 以前要或啲保安公司(e.g. ADT)先有,不過依家自己都可以裝得到。不過如果大家唔係咁熟電子嘢又俾得起錢嘅,其實都可以俾錢人做。

[完]

關於家居保安嘅實際建議基本上已經講完。下一篇我會補返啲介紹smart home (security) product 嘅source,我自己都係向佢地取經。之後下一章我就未諗到寫咩先,大家有無啲咩急住想知,我可以prioritise 講左先
好post梗係要推 想問下flat既security 係咪通常好過house
細嘅大約拇指手指甲,大嘅可以有寸半到
無呀,都係上網買,反正多數平過舖頭買
感謝
我覺得其實無咩分別,因為英國apartment 係無看更,只係靠啲cam 影著同埋門口個密碼鎖。啲賊有心入黎嘅其實尾隨啲住戶入去就得,甚至爬外牆偷嘢都得(大部分都係得幾層)

問心,你係香港住有幾可會質疑後面跟你入大廈正門嘅係咪真係住戶?
見到surveillance,心諗英國竟然都會監控市民

原來誤會咗
其實London CCTV 個density 好似係全球最高,論Surveillance 英國一樣有監控,只係英國政府可信過共狗咁解
可唔可以分享吓喺英國生活,有咩禁忌/社會規範需要注意?

擔心唔覺意得罪人
[其二] 英國生活嘅幾個dos and don'ts 入面提及過部份,不過我未來會再update,請定時返留check,如果我記得就覆多次呢個comment 提你
想問 Pimlico 好唔好住
佢問我拎埋BNO Visa approval 個email睇 建議可以print定/cap 定係電話
英國咁大,問到咁specific 好難答你

今晚個月亮好光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞