英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
連鎖文具舖Ryman 有呀,過膠都重得
上網搵到啦,thanks

不過有啲貴,print嘢one-off要£2.5
感謝樓主出文
終於等到家居保安篇, 幫推下先, 另外想搭單問夾萬係咪都會係家居常備品, 如果入屋爆竊係比想像中common
買部平平地printer 重好講真
係呀,我自己都有個夾萬仔放重要嘢
我有mark 底邊啲topic 要講,只係我見唔少巴打係未到英國,所以提前講左啲緊急啲嘅內容
想confirm下當日後永居同入籍果時
係咪兩樣都可以用經NARIC認證既學位去證明B1
而唔需要再去考IELTS?
同埋你會傾向到時再考多次IELTS定用學歷認證就算?
Thanks
想問下英國興唔興密碼/指紋鎖?香港用開返唔到轉頭用鎖匙
文具店個啲好多時都有得print野
例如ryman
原來已經有人講左
唔好意思
呢個真係唔識答
唔興,因為英國人一般都係科技白痴
不過呢啲smart home 嘢英國有得買,我之前都有諗過換
我有諗過買埋去,但驚cf 唔識裝
黎到買都得啦,門鎖都好易換,我都係自己換
有個問題想問下,唔知之前有冇人問過
之前聽人講唔好限死自己係一個地方
話如果係第二個區 / 城市搵到工既話就搬去個邊住
但又聽人講如果過到去英國未有工既話
好多屋主都要你一次過交半年至一年租金先肯租俾你
咁如果我一次過交左一年租
咁係咪即係我焗住要住係個度一年先 / 個一年淨係搵個一區附近既工?
定係其實應該過到去求其搵份工做住先
然後再搵屋租,之後再搵其他工咁?
Push .
過幾年移民嘅父母 可以考慮國際化津校 俾小朋友適應下英語環境
https://lih.kg/2535099
係咪可以做學徒咁學做電工
有個白痴問題

用app 批左 入境洗唔洗同佢講係bno visa
定用返申請visa 果本護照入境就得
你可以考慮email問下: [url]nationalhelpdesk@apprenticeships.gov.uk [/url]

https://www.apprenticeships.gov.uk/apprentices
Google doc archive: shorturl.at/kuDKO

Update:
[十一。二] 鎖好門窗
--------------

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
有兩成係爆玻璃入
我估爆得玻璃嘅準備好晒架生
都唔怕俾人知 唔怕trigger到alarm
甚至唔怕你報警
警察嚟到佢都一早走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞