英國移民雜談/攻略/你問我答 (不定時更新) (2)

1001 回覆
127 Like 0 Dislike
想問下,我喺香港搵到英國有公司肯請我,仲肯sponsor work visa。我有問過有冇可能佢地俾錢我申請BNO visa,但佢地好似唔係好熟,所以唔想。除左冇咁易轉工,俾公司幫我申請tier 2仲有冇咩壞處?
當然用BNO Visa, 因為你可以自由轉工.

Work visa / permit 係跟係employment. 轉工係要申請一個新visa.
幫自己緊要啲,最緊要自己身體健康平平安安,有餘力再考慮幫下其他人已經OK。

保重
Sorry,前幾日出左遠門,無覆到
真係唔知個仔駛唔駛俾IHS,要問清楚移民局
7月尾就GOGOGO了,我未做功課前都估唔到reading 同 london 都差唔多rent,尤其係airbnb,同一個level。sharehouse叫好少少,感覺都係幾貴
你唔係孤單一個架
我每晚臨訓都會開個post睇下你有冇updates
樓主不要孤單 我地眾巴絲一齊堅定前行
樓主 有冇興趣見個面/私底下傾計?
Share house 撞手神,要個housemate 夾
咁不如直接london
真係撞手神
好彩我個人都叫易話為,只要唔係太唔清潔嘅,我都可以接受

之前去一間,頂呀,成屋亂到,最緊要係成個洗手sink都係碗碟,第2日立即去第2間住
因為我個人其實唔係太鐘意大城市,所以有得選都唔會選london

去AIRBNB揾又噤啱見到一個好合眼緣嘅living room,就立即揾屋主預約,係貴咗少少不過令到我期待D去UK,感覺都值
多謝咁多位嘅支持,連登有愛
由於太多支持我嘅comment,容許我集中一次過多謝大家

我自中學開始已經比人叫做陰森大毒撚,本身其實都唔多朋友。自己自問都算係個悶得下嘅人,只要有上網有機打、有連登有reddit 就可以過一日。但係原來人類生存係唔可以無social interaction,同埋當你情緒差到一個點,你真係會對你嘅興趣失去興趣。我玩Apex Legends 已經玩左1500 個鐘,可見我有幾鍾意玩佢,但係最近我連開電腦都無動力開。

運動方面,我自己就鍾意打羽毛球同踩單車,可惜英國唔興打羽毛球,所以我套架生黎到英國都無再開過。單車嘅話我除左代步之外有時都會踩下嘅。大家黎到英國記住睇下邊到有得繼續你嘅興趣,英國好多唔同嘅gym,有啲富貴gym 例如David Lloyd 連網球場、羽毛球場同泳池都有。

多謝有巴打邀請我約出黎,但容許我拒絕呢個offer。一黎我本身嘅social battery 已經唔大,二黎我依家嘅情況連出街都無咩動力,三黎我上網嘅宗旨就係盡量將網上生活同現實生活分開,呢一點係我自高登開始已經有嘅習慣。我自己都見識過相熟嘅人無辜被捲入其他網友嘅情事,結果俾人排擠。呢個都係其中一個原因我無開個tg group -- 我連自己都搞唔掂,點handle 人地嘅是非。如果有其他巴打想開我絕對無任歡迎,我都應該會以參與者嘅身份加入,不過重心仍然會放返係呢個post。

我住緊嗰頭有好多流浪貓/放養貓,佢地唔知點解好鍾意係我屋企後花園打躉。有一隻已經同我做左好朋友,重會耐唔耐入我間屋玩。所以我每日見貓嘅時間重多過見人類

最後有樣嘢想請求大家,就係如果我打啲文篇幅好長,請唔好quote 我篇文,唔係會變左金剛棒 大家可以就咁留comment,我每個comment 都會睇,所以應該唔會覆漏左
申請左NI先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞