入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
即係D5sumproduct果條改返你教果個round?
我下星期返工研究下先
唔該巴打
得左,唔該晒巴打, 原來我無禁Ctrl, Shift Enter
條formula 好複雜, 睇唔明....

1. If(E9:K9="",0,COLUMN(E9:K9))
由E9到K9,逐格睇下係咪冇野
係就出0,唔係就出返嗰格嘅column no.
例如(左起)第1格有野,第1格係column 5,所以出5
第2格冇野,出0
第3格有野,第3格係column 7,所以出7
最後得出5,0,7,0,0,10,0

2. LARGE(... ,1)
睇下呢串數字最大嘅no. 係幾多
最大嘅no. 代表最右邊又有野嘅格,嘅column no.

3. Offset(...)
個column no.係由column A數起
而我又唔知你個wordsheet 啲資料喺邊度
所以就轉節啲,先睇下個range最左係咩column 「COLUMN(E9)」
再睇下要向右郁幾多格先去到column 10 「10 - COLUMN(E9)」
再由最左offset 過去column 10

其實呢個位可以改改
等條formula計少啲嘢
如果 E9:K9 都冇嘢
好似會炒
包個if error落去應該就ok
同一個column 某啲cell 係重複
點樣每一組highlight 唔同色?
Thxx
Eg. 第一set 相同係紅色, 第二set 綠色.......第十set 白色
有d function 好似 If(E9:K9="",0,COLUMN(E9:K9)) 平時好少用, 都唔係太明
Btw, 又想進一步問下,
如果想再進一步, h 到k 上面分別由 小明,小美 輸入
咁我再係頭2行, 用上次巴打俾既formula 進一步分埋小明 同小美 分別係h 至k 最右既comment, 可以點加??

唔該巴打, 巴打d excel 好勁...
我都係一路諗個邏輯
一路google揾有冇formula 做到
試慢慢

你呢個我研究吓先

試試咁

=OFFSET($H5,0,LARGE(IF($H$4:$L$4=F$4,IF($H5:$L5="",0,COLUMN($H5:$L5)),0),1)-COLUMN($H5))

加多咗個if
比起舊版齋睇有野冇野去決定出列數定0
而家會對埋最頂嘅人名,人名啱,先再睇有野冇野

例如第一行小美嗰格
舊版係出 {8,9,0,11,0}
新版就出 {0,9,0,0,0}

其他野就一樣邏輯
If(E9:K9="",0,COLUMN(E9:K9))
逐層拆開就唔難明

- COLUMN(“某一格”)就係揾下“某一格”喺邊一列
column A係1,column B就係2,如此類推

- “某一格” = “”
你可以當佢係一條是非題
“” 你可以理解做空白
呢度就係問緊“某一格”係唔係空白?

- If(“X” , “Y” , "Z")
"X" 係一句是非題,如果答案係啱就出“Y”,唔係就出“Z”

- If(“某一格”="",0,COLUMN(“某一格”))
成條加埋想做嘅就係:
睇下“某一格”係咪空白,係就出0,唔係就出“某一格”嘅列數

If(E9:K9="",0,COLUMN(E9:K9))
最後成條係array formula
由E9去到K9,逐格做一次上面個動作
最後得出一串數字,串數字基本上就係代表緊邊格有野,邊格冇野

例如{5,0,7,0,0,10,0},
就係形容緊個表
列5有野,列6冇,列7有野,列8/9冇,10有,11冇

下一步再由串數字揾出你想要嘅野:
最右邊 (列數最大),有野嘅格
得左
EXCEL D FORMULA 都可以用到咁...
真心勁......
呢條formula 有無限幾多 列?
我好似多過5橫列就唔太work
照計冇
你double check吓有冇改漏啲range?
點解有時候我vlookup果陣
要重新係個cell到再打一次先look到野
明明兩樣嘢都係同一個名無分別
paste by value已經試過
唉無野了,原來電腦call出黎既data base有多一個space
應該點解決呢個問題
我係vlookup果個column加個space?

有冇師兄知道點解出極都係有bug
then
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞