入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
點解唔分返2個column
分到兩個column我就唔洗上黎問
岩岩試
=SUMPRODUCT((MOD(COLUMNS(A1:A10),2)=1)*(MOD(COLUMNS(A1:A10),2)=0))
失敗左
因為你寫啲野同你要做既野完全冇關係

食埋個飯先幫到你
Rows先岩 columns打錯左 不過都失敗
爭未對位
{Sum( if(mod(rows(A1:A10),2)=1, A1:A10, 0) * if(mod(rows(A2:A11)=0, A2:A11, 0)))}
1. 你確定有S?
2. 單雙是但睇一個就夠
唔得 失敗左
1. Sorry 原來我自己試係row
2. 貪方便成句抄
得左
但想問點解唔洗S
所以我話佢完全唔係做緊果樣野
Rows係數緊幾多行
Row係攞個cell嘅row referenu
rows 其實係rows count黎
你要出row index 係要用row
因為我完全唔知sumproduct係做緊d咩
用sum就得
好 感激
Set print area
如果數量少就print area手動set算
一頁幾多row
新手學左幾日excel 一問

問題:
當如果 search 到 E2 column 係 apple 的話, D2就會 係 a
當如果 search 到 E3 column 係 banana 的話, D3就會 係 b

我暫時用緊if isnumber 同search呢幾個function夾埋一齊黎搵
但由於愈黎愈多種類所以條formula 都愈黎愈長, 想問下有無D快D同正D既方法呢? 唔該
想問下 點樣起一堆數裏面 可以快速咁搵到最大值 同最小值 然後再起個欄column到幫你標示埋出來
=index($A$1:$A$4, match($E3,$B$1:$B$4,0))
=max (A:A)
=min (A:A)

標示可以用conditional formatting, condition set做上面啲formula就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞