入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
邊度?
你地上面份excel
Offset indirect index呢d都睇到一頭霧水
仲有d睇唔明點解可以就咁出 _stock_呢類
named range
我好鍾意用,一嚟當打code咁打
二嚟條formula易睇d / 整短d
但樓主唔用
想問大家係咪唔會用sumif,淨係用sumifs?
因為兩個d排位唔同,好易溝亂
所以就算淨係得一個criteria我都用sumifs 算
兩個都會用
唔會有人跟M$個網黎學
佢d example真係屎黎
反而你當reference咁睇就可以
因為有D function既判斷有少少tricky, M$個網係呢方面會寫得幾清楚

pivot table我自己整野就唔會用
我唔係好習慣俾啲功能限制番我轉頭
不過如果你本身唔識formula
佢的確係可以好方便咁幫你summarize到data
唔用pivot table都係整到嘅 就咁count都得
不過就好大堆data咁

換少少方向
唔關事
你pivot做到既效果,應該都可以用formula做到99%up相似既效果
pivot係好處係「方便」同「易上手」

B2=1
B3=IFS(D3="",B2,(B2=0)*(D3=""),0,LEFT(D3,3)="end",0,D3<>"",B2+1)
C2=IF(B2=0,"",C H A R(64+B2))

可以用helper column既話,其實用d簡單嘢就做到
無限if / ifs
啱呀,根本唔需要pivot table
咁多限制阻住哂

所有野加左helper column真係會變左做新手都搞得掂既野
而且performance通常仲會好好多

用array formula其實有90%情況都係為左懶型
好少真係一定要用
大部分公司update晒之後我都係全部用sumifs
因為我鍾意一撳ctrl+[ 可以去到加緊嗰行
可以用sumproduct取代sumif, sumifs, countif, countifs
可以用sum取代sumproduct,sumif, sumifs,count,counta, countif, countifs
但我想慳返個ctrl shift enter
唔識excel傳心
有冇sample data睇睇
好似上面個巴打show到data
再show埋佢想要既output
咁先有人幫手搞
冇既話都係齋吹
都唔係真係下下慳到
如果有個column 我係filter > sort by colour 之後
改左某D數 之後點樣unsort返佢
冇得unsort㗎喎你可以再sort多次
所以sort之前要派個unique id比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞