入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
舊版就只可以咁玩
冇得一格搞掂
可以寫個app script將個data copy去另一格
然後google可以set timer每格一段時間run個script一次
hi樓主
想問下整緊個電話記錄list
eg 1號打過比a b c d
2號打過比 a d 。。。
一直更新既

有冇方法搵得返a b c d各自既最新聯絡日期?
maxif
實整到架
不過其中一個var要重覆出現咁解
但你個問題其實唔係excel問題。。

product 2020 2020 2021 2021
hk cn hk cn

a
b
c

就係咁

但其實如果你個目的係用黎計數,根本唔使諗咁多野,用番最正常既structure就得
即係咁

year product location value
弱弱一問,3d table係咩樣
vlookup 有時得有時唔得 問題係邊到?
點樣唔得?
想問下..
Cell A1 係今個week 既week number.. 例如4月頭係Week 1, 3月尾係week52
Column B 係 Week 01-52 打直咁排 (B1= Week01, B2=Week02 etc..)
Column C 想set 如果係最近10個week既話就打x 應該點set?
假設呢家係 Week 05, 就要x倒Week 01-05, 同埋Week 47-52
唔該巴打
mewe page 將會係下個月起關閉
有無巴打幫幫手?
A1 係 variable
今晚幫你睇
最好tg個file俾我啦
Thx 已SD File去 TG
=IF(MOD(B1+A$1, 52)<=10, "X", "")
得左唔該晒巴打!!!
原來唔得..我講得唔夠清楚..因為A1係variable 黎.. 呢條formula 好似淨係用倒落week 05, 轉做week 06已經唔得..
Sor
=IF(MOD(52-B1+A$1, 52)<=10, "X", "")
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞