入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
巴打幾時會有新一班吖
唔敢答
佢似係想 column E 有 “The tittle”
Or 上一行嘅column E係空白
其實我都未明佢想做乜
=IF(ISNUMBER(FIND("The tittle",F2)),MAX($E$1:E1)+1,"")

我估佢係想有“the title”就比個數佢
另外好想叫佢撳F7做一次spell check
試下搵個sort() 包住佢
弱弱一問

我開左post咁耐
幫人做過既solver 都有10幾20單
但係全部都係學生做功課

從來冇一單係真係在職人士要用solver黎計數

所以我想知
現實中其實有冇人真係會用solver黎解決問題
定係純粹係為教而教?
因為我知D U真係好鍾意教Solver,而且會教好多堂
我有用過,但係基本上都係可免則免
一來唔係個個識用
二來solver出嘅數未必係唯一解
有隻game曾經想用solver去搵最好既加點比重
但唔記得咩原因做唔到
然後用python搞掂咗

個solver又麻煩又有限制
可能經vba用會好用d

普通文職應該唔駛用solver做optimization
利申工程文職幾年都冇用過
我就係諗緊呢樣野,我都真係未見過人用
現實中真係會用solver既情況真係唔知有冇萬分之一
咁多野可以教都唔教
浪費時間教一樣咁低機會用到既野黎做乜鳩
大把方法
copy data去記事本再ctrl+h replace個-
再copy返去excel

excel就可以用SUBSTITUTE
支持substitute
呢個case 用replace既話
excel有機會懶醒將你個value轉埋做number
會冇撚左個0
=SUBSTITUTE(A1,"-","")
教下用shortcut key好過
solver 咩嚟㗎
solve equation ?
新版唔使教喇
撳完 alt 就 show 晒出嚟
Ctrl+9 Hide row
Ctrl+0 Hide column
Ctrl+Alt+V Paste special
Ctrl+F3 Name Manager
F5 Go to
F4 Repeat last action
呢啲都未必好多人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞